Universiteit Leiden

nl en

Alumna Gaby van de Wal: 'Geen zorgen, het komt goed!'

'Met het soort kennis dat je opdoet bij International Studies kun je overal terecht', zegt Gaby van de Wal (26, Den Haag, Nederland), die in 2018 afstudeerde. Uit haar carrière blijkt dat je als afgestudeerde van de opleiding International Studies inderdaad heel veel mogelijkheden hebt.

Gaby van de Wal

De afgelopen vier jaar heeft Gaby gewerkt bij Asica Group, een internationale handelsonderneming voor exotisch fruit. 'In deze baan kom je het internationale aspect overal tegen,' zegt ze. Asica, waarvan het hoofdkantoor in Duitsland gevestigd is, heeft vestigingen in productielanden als Peru en Guinee, maar ook meerdere vestigingen in de EU. Gaby werkt bij de verkoopafdeling en is gestationeerd bij de Nederlandse vestiging. Als key account manager heeft ze contacten met collega's, kopers en verkopers over de hele wereld. Ze gebruikt de vaardigheden die ze verwierf in haar bachelor International Studies bijna iedere dag. 'Dat ik meerdere talen spreek is natuurlijk heel handig. Tijdens mijn bachelor en daarna tijdens mijn master International Relations leerde ik ook verbindingen te leggen tussen ontwikkelingen op economisch, politiek en sociaal gebied en ging ik inzien hoe deze de wereldhandel beïnvloeden.' Dit hielp allemaal om soepel van start te gaan in haar baan bij Asica.

Internationale achtergrond

Datzelfde internationale perspectief was ook een van de dingen waardoor ze aangetrokken werd tot International Studies. 'Ik heb zelf ook een internationale achtergrond, omdat mijn moeder uit Argentinië komt. Misschien dat ik daarom ook het idee heb dat ik het een beetje saai zou vinden als ik me alleen op Nederland zou richten. Een internationale context is zoveel dynamischer, en je komt ook zoveel mensen tegen met andere visies op de wereld. Dat vind ik heel interessant.'

Interculturele vaardigheden

Terugkijkend op haar tijd bij International Studies heeft Gaby erg veel geleerd, zo zegt ze, misschien nog wel meer dan ze zich op het moment zelf realiseerde. 'In de bachelor doe je veel 'soft skills' op die enorm handig zijn, wat je daarna ook verder gaat doen. Interculturele vaardigheden bijvoorbeeld, waardoor je leert om dingen te bekijken vanuit verschillende perspectieven, maar ook schrijven en informatie presenteren. Toen ik nog bezig was met de studie zag ik misschien nog niet helemaal in hoe waardevol juist deze vaardigheden zijn, maar nu merk ik dat ze me echt enorm helpen in mijn baan.'

PRINS: een hoogtepunt

De stage in Argentinië was een van de hoogtepunten, en hetzelfde geldt voor de PRINS-cursus, vertelt Gaby. De stage in Buenos Aires bij een NGO (non-gouvernementele organisatie) voor internationale studenten in Argentinië bood Gaby de kans om niet alleen een idee te krijgen van wat het hebben van een baan inhield, maar het gaf haar ook de kans om een tijdje in het land te leven waar haar eigen 'roots' liggen. Bij PRINS maakte ze deel uit van een team dat een adviesrapport moest samenstellen voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Ik zou tegen iedereen die op dit moment aan het worstelen is om PRINS af te ronden willen zeggen: Hou vol! Dit is een ervaring waar je altijd naar kunt verwijzen als je begint te solliciteren en sollicitatiegesprekken moet voeren. Het is absoluut een ervaring waar je veel aan hebt in je toekomstige carrière.'

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor Gaby was het zeker zo dat haar PRINS-ervaring heeft geholpen bij het verwerven van een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, bij de afdeling voor Buitenlandse Handel. 'Op dat moment had ik mijn master International Relations gehaald, waarbij ik gekozen had voor de richting Global Political Economy. Mijn stageplaats was bij de Latijns-Amerika-afdeling van het ministeriële departement, en ik werd betrokken bij het organiseren van de International Economy Week 2019. Toen had ik daar wel willen blijven, maar dat is niet gelukt.' Achteraf is Gaby daar blij om, want het werk en de sfeer bij Asica bevalt haar veel beter. 'Dat is zo goed van stage lopen: het geeft je de kans om uit te vinden welke dingen je bevallen en welke niet.'

Samenvattend is haar carrière tot dusver niet in één rechte lijn verlopen en heeft ze al een paar heel interessante functies gehad. 'Ik heb ervaren dat de kennis en vaardigheden die je verwerft bij International Studies je overal kunnen brengen,' zegt ze. 'En daarom zou ik tegen al mijn mede-alumni of bijna-alumni willen zeggen: geen zorgen, het komt goed!'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.