Universiteit Leiden

nl en

VN Jongerenvertegenwoordiger Dennis Jansen: ‘We leven alsof er tien aardbollen zijn’

Alumnus Dennis Jansen is onlangs verkozen als Jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. De komende twee jaar zet hij zich in voor het gebied Duurzame Ontwikkeling en gaat hij hierover met jongeren in gesprek.

Want dat is wat je volgens Dennis doet als jongerenvertegenwoordiger. ‘Het is mijn taak om zoveel mogelijk input bij jongeren te verzamelen door met hen in gesprek te gaan’, stelt Dennis. Dit doet hij door bijvoorbeeld naar scholen te gaan om gastlessen te geven. Of door workshops of evenementen te bezoeken waar jongeren aanwezig zijn. De input die Dennis heeft verzameld neemt hij dan mee naar een belangrijk overleg. ‘Ik zorg ervoor dat tips en advies van jongeren op het gebied van duurzaamheid terecht komen bij internationale instanties en de Nederlandse overheid. Ik geef hun een stem en zorg dat zij zoveel mogelijk gehoord worden. Kort gezegd ben ik dus het bruggetje tussen jongeren en de politiek.’

Jongerenvertegenwoordiger Dennis Jansen

Tien aardbollen

Duurzaamheid is voor Dennis een heel belangrijk onderwerp: ‘Ik maak me zorgen als ik kijk naar de huidige stand van zaken en de invloed daarvan op onze aarde in de komende jaren. We leven alsof er tien aardbollen zijn, maar we hebben er maar één.’ Daarom besloot hij zich hier op te richten tijdens zijn bachelor International Studies. ‘Het is een heel vrije opleiding waar je veel keuzes zelf kan maken. Er zijn natuurlijk wel richtlijnen, maar je hebt de vrijheid om te onderzoeken wat je interessant vindt en voor mij was dat duurzaamheid.’ Zijn scriptie schreef hij dan ook over duurzaamheid, waarbij hij theorieën gebruikte over politieke ecologie en circulaire economie. ‘Voordat ik deze studie ging doen was ik al bezig met dit onderwerp, maar nu had ik ook op academisch vlak een idee van wat er speelt en wat wetenschappers er over zeggen.’

Ga het gesprek aan

Deze kennis neemt hij mee in zijn nieuwe positie. Als jongerenvertegenwoordiger is het voor Dennis belangrijk dat de jeugd weet dat zij altijd bij hem terecht kunnen. ‘Er zijn veel plekken waarop inbreng welkom is, dus zoek me op en ga het gesprek met me aan.’ Toch begrijpt hij dat dit soms nog een lastig onderwerp is: ‘Voor sommige jongeren is het een zwaar onderwerp, niet ieder jong persoon heeft de financiële middelen of tijd om duurzame keuzes te maken. Doe vooral wat mogelijk is voor jezelf en wat binnen jouw leven past en kan. Je kan de wereld niet redden in je eentje, maar met z’n allen kunnen we wel ons best doen.’

Bijdrage leveren aan de toekomst

Dennis: ‘Ik heb nu een zekere positie aan tafel waarin mensen me serieus nemen, dat is fijn want dan wordt er geluisterd naar wat ik zeg. Zo kan ik een bijdrage leveren aan mijn eigen toekomst, die van mijn kinderen en die van de generaties na hun.’ Ook in zijn dagelijks leven doet de jongerenvertegenwoordiger veel op het gebied van duurzaamheid. ‘Ik volg een plantaardig dieet, probeer kleding alleen tweedehands te kopen en ik let op mijn waterverbruik. Het zijn kleine stapjes, maar daarom niet minder belangrijk.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.