Universiteit Leiden

nl en

Eveline Crone

Hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie

Naam
Prof.dr. E.A.M. Crone
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
ecrone@fsw.leidenuniv.nl

Eveline Crone is hoogleraar op de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Eveline Crone

Eveline Crone

Personalia & prijzen

Eveline Crone is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie en hoofd van de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden.

Ze heeft haar masterdiploma ontwikkelingspsychologie gehaald aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waarbij ze een jaar lang stage heeft gelopen aan de Universiteit van Pittsburgh. Vervolgens heeft zij haar PhD cum laude gehaald aan de Universiteit van Amsterdam, met haar proefschrift: 'Performance monitoring and decision-making: Psychophysiological and developmental analyses'. Na haar PhD heeft ze twee jaar als postdoctoraal onderzoeker gewerkt bij de Universiteit van Californië in Davis. Sinds 2005 is zij werkzaam aan de Universiteit Leiden waar zij het Brain and Development Lab opzette. Op 15 maart 2009 is ze benoemd tot hoogleraar.  Sinds 2013 is zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Onderzoeksprogramma

Het onderzoek van Eveline Crone richt zich op de hersenontwikkeling van menselijke cognitie en gedrag van kinderen en adolescenten. Het lab focust zich vooral op de fundamentele veranderingen van hersenfuncties die gekoppeld zijn aan het kunnen anticiperen, produceren en evalueren van complexe keuzes in het dagelijks leven.
Eveline en haar onderzoeksgroep publiceren regelmatig in internationale toonaangevende vakbladen.

Voor haar promotieonderzoek heeft ze in 2008 zowel de J.C. Ruigrokprijs als de Junior Heymansprijs gewonnen. In 2009 ontving zij de Huibregtsenprijs voor wetenschap en maatschappij, uitgereikt door de minister van onderwijs. In 2011 ontving zij de Early Career Award van de Society for Psychophysiological Research in Boston (USA). In januari 2017 ontving zij de Ammodo KNAW Award.

Eveline heeft verschillende grote onderzoeksbeurzen toegewezen gekregen, waaronder een VENI, VIDI en VICI beurs van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en twee beurzen van de European Research Council (ERC), namelijk een Starting Grant in 2010 en Consolidator grant in 2016.

Voor meer informatie over haar onderzoeksprogramma, zie Brain and Development research Center – Research.

Spinozapremie

In september 2017 ontving Eveline de Spinozapremie voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het brein in de adolescentie. De Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Sfeerverslag uitreiking NWO-Spinozapremie 2017

Communicatie en Maatschappij

Naast haar werk in de wetenschap weet Eveline haar bevindingen ook erg goed aan het grote publiek over te brengen. In 2008 publiceerde ze het Nederlandstalige boek 'Het puberende brein' voor een groter publiek waarvan > 85.000 exemplaren zijn verkocht. Het boek is vertaald in 6 landen. In het voorjaar van 2012 kwam haar nieuwe boek 'Het sociale brein van de puber' uit, waarin Crone uitlegt wat de invloed van het puberende brein is op de sociale relaties en vriendschappen van jongeren.

Voor jongeren ontwikkelde zij de jongerenwebsite Kijk in je brein. Deze website is ontwikkeld samen met experts in jongerencommunicatie. Kijk in je brein voor docenten bevat ook lesbrieven voor docenten. De site werd alleen al in het eerste jaar meer dan 25.000 keer bezocht. Het is een plek waar jongeren terecht kunnen voor informatie voor spreekbeurten en profielwerkstukken.

In januari 2016 presenteerde Eveline de film ‘Hersenen in Groei’, in samenwerking met documentaire-maker Erik Heuvelink. Deze film is de uitkomst van een 5-jaar durend project, waarbij jongeren die meededen aan het longitudinale project Braintime meerdere keren werden geïnterviewd. Ook de onderzoekers werden geïnterviewd, en de resultaten worden besproken. Het NRC noemde deze film de mogelijk nieuwe trend in wetenschapscommunicatie.

Nationale Wetenschapsagenda

Eveline Crone is benoemd tot één van de boegbeelden van de route NeurolabNL, die zich bezich houdt met het thema ‘Hersenen, cognitie en gedrag: leren ontwikkelen en ontplooien’.

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) is een platform waar iedereen vragen aan de wetenschap kan stellen. Met de NWA wordt de samenwerking tussen wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gestimuleerd.

De NWA categoriseert de vragen in 16 routes, zie ‘Routes NWA’. Voor meer informatie over aankomende activiteiten, zie ‘Activiteiten NWA’.

LIBC

•    Senior onderzoeker Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC)
•    Kernfaculteit LIBC-Junior

Curriculum Vitae

Voor meer informatie, zie het Curriculum Vitae.

Hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Ontwikkelings- & Onderwijspsychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 3B39

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.