Universiteit Leiden

nl en

Backstage in het brein tijdens Weekend van de Wetenschap

Hoogleraar Eveline Crone lanceert tijdens het Weekend van de Wetenschap de nieuwe editie van haar boek Het Puberende Brein, de vernieuwde website kijkinjebrein.nl en een gloednieuw lespakket over puberhersenen en hersenonderzoek. Dit en meer op 7 oktober in de Stadsgehoorzaal bij Backstage in je brein!

Tijdens het event interviewt Eveline Crone de jonge, sociale ondernemer Sam van Tol (oprichter Correctbook) en de vrolijke YouTuber Quinty Misiedjan (Quinsding). Ook worden er pop-upcolleges gegeven door verschillende wetenschappers. Een kijkje in het hoofd van jongeren: backstage in het brein. Wetenschappelijk onderzoek naar het puberbrein staat deze middag centraal. Eveline Crone: 'Het hoort bij de opleiding van jonge onderzoekers om ook te kunnen vertellen wat je doet en waarom'.

Feestelijke lancering

Backstage in je brein! wordt afgesloten met de feestelijke lancering: het lespakket wordt in ontvangst genomen door vicevoorzitter van de PO-raad Anko van Hoepen en voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller. Aan rector Carel Stolker de eer om de vernieuwde website te lanceren. 

Gratis lespakket voor scholen

Wetenschapscommunicator Miranda Jansen heeft onlangs, voor én samen met onderzoekers van het Brain & Development Onderzoekscentrum, een gratis lespakket ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs. Aan de hand van actieve werkvormen maken de leerlingen in deze lessen kennis met verschillende onderwerpen en wetenschappelijke inzichten uit hersenonderzoek, omtrent de thema’s Zelfbeeld, Vriendschap en Risicogedrag. Naast kennisoverdracht is bewustwording een belangrijk onderdeel tijdens de lessen. Jansen: 'Zo ontdekken de leerlingen waarom nadenken over henzelf en hun zelfbeeld van belang is. Bijvoorbeeld voor het maken van keuzes, wat buitensluiting in de hersenen doet en waarom risicogedrag niet alleen maar negatief hoeft te zijn.'

In een nieuw jasje

Deze middag wordt de vernieuwde website kijkinjebrein.nl gepresenteerd aan het publiek. De site is een informatief platform voor jongeren (per 1 oktober online). Zij vinden hier informatie over hersenen en hersenonderzoek rondom thema’s waar het Brain & Development Onderzoekscentrum onderzoek naar doet. De bezoekers gaan als het ware backstage in hun brein en kunnen informatie vinden (bijvoorbeeld voor een profielwerkstuk of spreekbeurt) over onderwerpen als creativiteit, vriendschap, social media en verslaving. Met het vernieuwde kijkinjebrein.nl hoopt Crone iets terug te geven aan jongeren: ‘We vragen veel van jongeren in onze onderzoeken en nu kunnen we iets terugdoen.’

Ambassadeurs (Weekend van de Wetenschap), Eveline Crone, Daan Roosegaarde en André Kuipers.
Ambassadeurs Eveline Crone, Daan Roosegaarde en André Kuipers

Ambassadeurs van de wetenschap

Eveline Crone zet zich samen met mede-ambassadeurs astronaut André Kuipers en kunstenaar Daan Roosegaarde in voor het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 6 en zondag 7 oktober. Crone is altijd al enthousiast geweest over het delen van kennis: ‘Wetenschap plaatsen in de samenleving, inclusief alle nuances die daarbij horen, vind ik een spannende combinatie.’

Weekend van de Wetenschap

Tijdens het landelijk georganiseerde Weekend van de Wetenschap krijgt het publiek 48 uur lang backstage toegang bij meer dan 350 bedrijven, universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea waarvan de deuren normaal gesloten blijven.
Bekijk het programma

Matchmaking

Voorafgaand aan Backstage in je brein! is er voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) een speciaal matchmakingevent

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.