Universiteit Leiden

nl en

Backstage in je brein met lespakket en website

Als ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap weet Eveline Crone hoe een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. ‘Backstage in het brein van jongeren’ kon 7 oktober in Leiden. Dat kan nu ook met een lespakket op school en op de website KijkinjeBrein, officieel gelanceerd door de rector van de Leidse universiteit Carel Stolker.

Lancering lespakket tijdens Weekend van de Wetenschap 2018

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Crone is heel blij over wie er op de eerste rij zitten bij ‘Backstage in je brein!’. Paul Rosenmöller neemt de herziene editie van Crone’s boek ‘Het Puberende Brein’ in ontvangst tegelijk met een gloednieuw lespakket. Dat doet hij als voorzitter van de VO-Raad samen met Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad. Zij herkennen de kans van wetenschappelijke inzichten voor het onderwijs. Rosenmöller: ‘Het aantal kinderen dat zonder motivatie naar school gaat is te groot. Er kan nog zoveel beter.' Van Hoepen wil beter aansluiten bij jongeren en hun wereld: 'Kinderen moet je loslaten, dan pas leren ze fietsen. Die onderzoekende houding moeten we meer ruimte geven.’ Crone beaamt: ‘We moeten beter naar jongeren luisteren. De stem van jongeren doet ertoe, ze zijn de volgende generatie.’

Bedenk zelf iets moois over jezelf

Tijdens het evenement in de Stadsgehoorzaal krijgen ook talentvolle jongeren het podium. Goede raad heeft de vrolijke Quinty Misiedjan, vlogger, presentatrice, actrice, fashiondesigner en straks ook schrijver. Quinty: ‘Je moet je echt niks aantrekken van wat anderen over je denken. Je bedenkt zelf gewoon iets moois over jezelf.’ Sam van Tol is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit, maar ontdekte pas na een tijdje zijn weg, op vakantie in Z-Afrika. Nu maakt de jonge ondernemer onderwijs mogelijk voor kinderen over de hele wereld met Correctbook, schrijfmateriaal dat eindeloos meegaat. Daarvoor is hij genomineerd voor een prijs voor de alumnus die het meest betekent voor de maatschappij. 

Pop-upcolleges

De publiekbijeenkomst ‘Backstage in je brein!’ volgt op een matchmaking voor wetenschappers en praktijkmensen. Met haar natuurlijke enthousiasme spreekt Crone van een soort speeddatingsessie: ‘Degene die hier zijn staan open voor elkaars visie. Voor wat we kunnen bereiken samen. Daarvoor moeten we elkaars taal leren spreken. En daarvoor is het weer nodig om langduriger samen te werken.’ Jonge wetenschappers van het Brain & Development Onderzoekscentrum dragen in de Stadsgehoorzaal in Leiden alvast hun steentje bij om wetenschappelijke kennis in begrijpelijke taal over te brengen in pop-upcolleges.

Lespakket Backstage in je brein

Crone is ook enthousiast over het lespakket Backstage in je brein, voor jongeren van PO en VO en hun docenten. ‘Het gaat over waar het normaal niet over gaat op school maar wat wel belangrijk is. Over je zelfbeeld, bijvoorbeeld. Je moet eerst jezelf leren kennen om te weten wat bij je past.’ ‘Geef je kinderen een kans’, bepleit Stolker in navolging van zijn vader die zijn docenten vroeg: ‘Geef die jongen nog een kans.’ ‘Ik ben twee keer blijven zitten en heb mijn diploma gehaald met een pretpakket. En nu ben ik rector van deze universiteit. Dus kinderen, geloof in jezelf. Het. Komt. Goed.’

Nationale Wetenschapsagenda

Voor Neurolab.nl, dé werkplaats voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek overbrugt Eveline Crone de kloof tussen wetenschappers en praktijkpartners. De deelnemers mogen kiezen uit onderzoeksvragen van de Nationale Wetenschapsagenda, rechtstreeks gesteld door de Nederlandse bevolking. Linda Duits leidt de sessie: ‘Hoe gaan jullie de onderzoeksvraag beantwoorden en wat hebben jullie nodig om echt samen te werken?’ Daarmee gaan groepjes aan de slag met hun kennis van en ervaring met bijvoorbeeld motivatie of antisociaal gedrag. Pesten is een expertise van promovenda Neeltje van den Bedem. ‘Om de onderzoeksvraag goed te stellen moet je uit de praktijk te weten komen waar de behoefte ligt.’  Op hun beurt hebben mensen in de praktijk behoefte aan verdieping via onderzoek. Mobieltjes komen tevoorschijn om gegevens uit te wisselen.
Neurolab.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie