Universiteit Leiden

nl en

Vliegende start voor website Athena’s Angels

Op de nieuwe website Athena’s Angels stellen vier vrouwelijke Leidse hoogleraren ongelijke behandeling van vrouwen in de wetenschap aan de kaak. ‘Sinds de lancering zijn onze mailboxen ontploft’, vertelt Judi Mesman, hoogleraar gezinspedagogiek en een van de initiatiefnemers.

Een promovendus is altijd een ‘hij’

Het logo van Athena's Angels
Het logo van Athena's Angels

Ineke Sluiter (klassieke talen), Eveline Crone (ontwikkelingspsychologie), Judi Mesman (gezinspedagogiek) en Naomi Ellemers (sociale en organisatiepsychologie) zijn Athena’s Angels: vier vrouwelijke hoogleraren die willen opkomen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. Ze kwamen steeds meer praktijkvoorbeelden tegen van impliciete ongelijke behandeling tot openlijke discriminatie van vrouwen in de academische wereld. Wat bijvoorbeeld te denken van het Leidse promotiereglement 2014 waarin een promovendus standaard met ‘hij’ wordt aangeduid? Of een vrouwelijke Universitair Docent die van haar afdelingshoofd maximaal 1 maand zwangerschapsverlof krijgt? Deze en nog veel meer voorbeelden en cijfers zijn te vinden op hun website athenasangels.nl. De site is ook bedoeld om het onderwerp op een ludieke manier aan de kaak te stellen, en hulp en advies te bieden.

‘Voor mij is het te laat’

Binnen een paar dagen na de start werd de website 30.000 keer bezocht. De reacties op de websites zijn overweldigend en positief, vertelt Judi Mesman. ‘Van vrouwen én mannen. Eén opvallende reactie komt van meerdere vrouwen die schrijven: voor mij is het te laat, maar goed dat jullie dit doen.’

Ook mannen vragen om advies

Judi Mesman: ‘De meeste Nederlanders denken al snel dat het ongelijke behandeling van vrouwen hier niet speelt, maar dat is niet het geval.’
Judi Mesman: ‘De meeste Nederlanders denken al snel dat het ongelijke behandeling van vrouwen hier niet speelt, maar dat is niet het geval.’

Zijn de Angels niet bang dat hun website de dialoog juist bemoeilijkt - bijvoorbeeld omdat mannen zich storen aan de site of bang zijn om in de verkeerde hoek terecht te komen als ze het onderwerp ter sprake brengen? Mesman: ‘Waarom zouden ze bang zijn? Het gaat sowieso niet alleen om mannen, ook vrouwen hebben vooroordelen. We zijn allemaal mensen. En mannen vragen ons evengoed om advies. Bijvoorbeeld als ze signaleren dat er weinig doorstroming van vrouwen binnen hun onderzoeksafdeling plaatsvindt, maar niet weten hoe ze die situatie moeten veranderen. We hebben geprobeerd om de site een knipoog te geven en het onderwerp met humor aan te snijden.’ Het allereerste doel dat de site volgens Mesman moet bereiken, is erkenning van het probleem. ‘De meeste Nederlanders denken al snel dat het ongelijke behandeling van vrouwen hier niet speelt, maar dat is niet het geval.’

Geen Leids fenomeen

 

Tot slot: de Angels kwamen over het ongelijke behandeling van vrouwen te spreken terwijl ze allevier voor de Universiteit Leiden werkten - een teken aan de wand? ‘Ongelijke behandeling is niet speciaal een Leids fenomeen’, lacht Mesman. ‘Het speelt bij alle Nederlandse universiteiten. Dat wij hiermee zijn begonnen komt door onze onderlinge chemie.’

(JJA)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.