Universiteit Leiden

nl en

Vier Vici’s voor Leidse wetenschappers

Chemicus Alexander Kros en astronoom Joop Schaye maken deel uit van de vier Leidse wetenschappers die dit jaar uit de Vernieuwingsimpuls van NWO een Vici toegekend hebben gekregen. Met deze subsidie van anderhalf miljoen kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten en promovendi aanstellen.

De Leidse laureaten

De vier VICI-laureaten zijn:

  • Dr. Alexander Kros (Scheikunde)
  • Prof. dr. Joop Schaye (Sterrewacht) 
  • Prof. dr. Eveline Crone (Psychologie)
  • Dr. David Fontijn (Archeologie)

Van de 216 VICI-aanvragen zijn er 36 gehonoreerd, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 17%.

De onderzoeken

Understanding membrane fusion at the molecular level using a biomimetic model system - Dr. Alexander Kros, scheikunde 

Voor levende cellen is het transport van moleculen van cruciaal belang, maar ook zeer complex. Uitgaande van een eigen ontwikkeld biomimetisch modelsysteem bestudeert dit onderzoek het gecontroleerde transport van in- en uitgaande moleculen op moleculair niveau. Deze kennis kan toegepast worden om bijvoorbeeld medicijnen op de juiste plaats af te geven.

How do galaxies regulate their growth? - Prof. dr. Joop Schaye, sterrenkunde

Sterrenstelsels groeien door de inval van gas uit hun omgeving. Ze reguleren hun groei waarschijnlijk doordat jonge sterren en zwarte gaten veel van het gas via enorme schokgolven weer terug de intergalactische ruimte inblazen. Dit onderzoek kijkt naar deze slecht begrepen processen met behulp van zowel waarnemingen als computersimulaties.

The neural signature of self-concept development in adolescence - Prof.dr. Eveline Crone, psychologie

Adolescenten hebben een veranderend zelfbeeld. Hierdoor zijn ze extra gevoelig voor andermans mening. Dit kan hun vorming in de maatschappij soms belemmeren. Nieuwe inzichten uit hersenonderzoek laten zien dat verschillende aspecten van het zelfbeeld in het brein aanwijsbaar zijn. Dit onderzoek bekijkt hoe deze hersengebieden zich ontwikkelen in adolescenten.

Economies of Destruction. The emergence of metalwork deposition during the Bronze Age in Northwest Europe, c. 2300-1500 BC - Dr. David Fontijn, archeologie 

In de prehistorie werden objecten die van grote waarde waren vreemd genoeg op grote schaal vernietigd en in het landschap begraven. Onderzocht wordt waarom mensen dit deden en reconstrueren hoe er in Noordwest-Europa tussen 2300-1500 v. Chr. een hele ‘economie van vernietiging’ ontstond.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.