Universiteit Leiden

nl en

Peers kiezen Eveline Crone voor Dr. Hendrik Muller Prijs

‘Natuurlijk is een Spinozapremie mooi, maar dit is ook een hele mooie prijs.’ Daarmee bedankt Eveline Crone voor de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de KNAW. 'Dit is een hele eer, uitgekozen worden door mijn peers.’

De voorzitter van de jury roemde Crone onder meer voor haar pionierende rol in destijds geheel vernieuwend onderzoek naar het puberbrein, inclusief Crones vermogen om daarbij samen te werken. Maar ook voor de vertaling van haar onderzoek naar een breed publiek met twee veelgelezen bestsellers, korte filmpjes van haar promovendi en de documentaire Braintime - Hersenen in de groei.

Samenwerking: Van brein tot wetenschap

Het cadeau van de KNAW, een symposium stelt Crone in het teken van samenwerking. Ze bijt het spits af met haar lezing over het brein van adolescenten en de mogelijkheden die deze ontwikkelingsfase hen biedt. Diverse deelonderzoeken van inmiddels gepromoveerde onderzoekers passeren de revue, onder wie Barbara Braams en Jiska Peper over testosteron, hersenactiviteit en alcoholconsumptie in de adolescentie, en Jorien van Hoorn over de invloed van peers op beslissingen. De prijs van € 25.000 zet Crone in voor een nieuwe generatie wetenschapstalenten om samen te werken. Bekijk de plannen van Eveline Crone voor de Dr. Hendrik Muller prijs

Forumdiscussie

Twee hoogleraren beantwoorden vragen uit het publiek. Wim van der Doel is  voorzitter van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen, Martin Stokhof is, net als Crone lid van de Scientific Council van de European Research Committee (ERC). Ze krijgen vragen van twee ambitieuze jonge wetenschappers die meedingen naar NWO-subsidies en ERC grants. Jiska Peper ziet graag dat samenwerking tussen wetenschap en maatschappij ook met een onderzoeksbeurs wordt gehonoreerd. Lara Wierenga betreurt het dat samenwerking alleen voor senioronderzoekers is weggelegd via grote Europese beurzen. Toch kan dat volgens Stokhof niet anders, omdat dergelijk onderzoek risicovol is. Kleinere beurzen zouden niet haalbaar zijn vanwege bureaucratie. 

Bonobo's, samenwerken en buitensluiten

Crone vindt cognitief psycholoog Mariska Kret een van de meest vernieuwende onderzoekers van haar generatie. Die vertelt over samenwerken bij mensapen, waarin de bonobo zich in positieve zin onderscheidt. Collega Berna Güroğlu geeft een lezing over de gevolgen van langdurige buitensluiting op de hersenen van pubers en verwijst in Crone-stijl naar het promotieonderzoek van Geert Jan Will. Wetenschapsvriendin Lydia Krabbendam vertelt over de horden die zij moest nemen voor samenwerking over de grenzen van haar eigen discipline heen onderweg naar de positie waarop ze nu is beland, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit.

Banner vlnr: Eveline Crone, Allard Lubbers, directeur van Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds en Mieke Zaanen, algemeen directeur van de KNAW die een zieke president José van Dijck vervangt. (foto Inge Hoogland voor de KNAW)

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.