Universiteit Leiden

nl en

Meer vrouwen in beeld aan de top van de academie

In de Senaatskamer van de Leidse universiteit was een maand lang alleen ruimte voor vrouwen. Het tijdelijke kunstwerk van honderd unieke fotoportretten van vrouwelijke hoogleraren is inmiddels opgeborgen, maar het bestuur van de universiteit neemt een aantal maatregelen om permanent meer ruimte te maken voor de beeldvorming rond vrouwen in de wetenschap.

Duidelijk signaal

De unieke foto-expositie in de Senaatskamer van het Academiegebouw ‒ een initiatief van vier vrouwelijke hoogleraren verenigd in Athena’s Angels ‒ kon de afgelopen vier weken  op veel instemming en bezoekers rekenen. Rector Carel Stolker over het initiatief van de vier hoogleraren: 'Het was een sterk project van Eveline Crone, Naomi Ellemers, Judi Mesman en Ineke Sluiter. Ik ben enthousiast over dit mooie resultaat, een duidelijk signaal dat door zoveel mensen is opgepikt, begrepen en gedeeld.' 

Kunstwerk op maat

Omdat het kunstwerk met de vrouwelijke hoogleraren van de zeven faculteiten speciaal op maat is gemaakt voor de Senaatskamer, is het in deze vorm niet geschikt om in een ander gebouw te hangen. Maar het college van bestuur wil op diverse andere manieren meer zichtbaarheid geven aan haar vrouwelijke wetenschappers. 

Meer vrouwen in de Senaatskamer

Kunstschilders werken al enige tijd aan een aantal portretten van vrouwelijke emeriti. Enkele van deze nieuwe schilderijen kunnen komen te hangen in de huidige Senaatskamer, waar nu alleen nog het portret van professor Antoniades hangt, de hoogleraar oud-Grieks die in 1929 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Leiden was. Het criterium dat hier alleen schilderijen van overleden hoogleraren mogen hangen, wordt losgelaten. 

Geen mannenbolwerk meer

Rector Carel Stolker: 'Ik heb aan universiteitshistoricus Willem Otterspeer gevraagd de criteria voor het toevoegen van een hoogleraarsportret op die eervolle plek in de Senaatskamer opnieuw te bezien. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Leiden is met 23 procent nog geen goede afspiegeling van de samenleving, maar neemt wél toe: de universiteit is geen mannenbolwerk meer. We willen en moeten dat dus ook laten zien. Vooral ook met het oog op de ambities van jonge vrouwen die zich hier willen thuis voelen en voor wie dergelijke beeldvorming stimulerend zal zijn in hun studie en hun loopbaan.'

Vrouwen op zichtbare plaatsen

Daarnaast gaat de universiteit bekijken hoe de portretfoto’s uit de Senaatskamer opnieuw kunnen worden afgedrukt om ze op zichtbare plaatsen in de faculteiten en in centrale gebouwen te hangen. Dit is een van de ideeën van de Angels, met wie de rector het project heeft geëvalueerd. Ook wordt mogelijk dat vrouwelijke hoogleraren hun fotoportretten zelf gaan gebruiken op hun eigen persoonlijke homepage.

Op de universitaire website zal meer ruimte worden ingeruimd voor carrières van vrouwelijke hoogleraren. Zij vervullen een belangrijke voorbeeldfunctie voor studenten, promovendi en andere jonge vrouwen in de wetenschap, aldus Stolker.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.