Universiteit Leiden

nl en
Ivar Pelt/NWO

Eveline Crone wint Dr. Hendrik Mullerprijs

Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de KNAW.

Ze krijgt de prijs, een bedrag van 25.000 euro, voor haar gehele oeuvre. Crone doet onderzoek naar de ontwikkeling van het puberbrein. Ze heeft als een van de eersten ter wereld pubers, hun leefwijze en de neurologische processen in hun hersenen systematisch door de jaren heen gevolgd. Eerder dit jaar won Crone ook al de Spinozapremie van NWO, de hoogste wetenschapsonderscheiding van Nederland.

Pubergedrag

Crone ontdekte dat niet elk onderdeel van het menselijk brein zich tegelijk ontwikkelt. In de puberteit nemen delen van de hersenen die emotie ervaren een voorsprong op de delen die belangrijk zijn voor beheersing. Dat helpt ongeremd, risicovol en onverantwoord pubergedrag te verklaren.

Nieuw onderzoeksveld

Met haar vernieuwende inzichten heeft Crone richting gegeven aan een heel nieuw onderzoeksveld. In Leiden doet het door haar opgerichte Brain and Development Research Center onderzoek naar hersenprocessen van pubers. Ze gebruikt daarvoor combinaties van allerlei verschillende wetenschappelijke methoden, van functionele MRI-hersenscans en hartslagmetingen tot psychologische testen.

Nuttig voor onderwijs en samenleving

Kenmerkend voor Crone is dat zij de adolescentie niet ziet als een onvermijdelijk kwaad maar als een nuttige ontwikkelingsperiode, een fase waarin de hersenen leren zich te oriënteren op een grotere sociale omgeving. De inzichten uit het onderzoek van Eveline Crone kunnen helpen om onderwijs en samenleving beter in te richten met het oog op de mogelijkheden van jongeren.

Kom naar de uitreiking

De prijs wordt uitgereikt op maandag 22 januari 2018 tijdens een door Eveline Crone georganiseerd symposium Samenwerking: van brein tot wetenschap met lezingen over samenwerking en een forumdiscussie over wetenschapsbeleid voor jonge onderzoekers.

U bent daarbij van harte welkom – deelname is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk via het aanmeldformulier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.