Kristin Makszin
Inclusievere beoordelingsmethoden
- Functie
- Universitair docent
- Instituut
- Leiden University College
- Teaching Fellow sinds
- 2024

Designing for diversity: Flexible assessments for university courses
Dit project heeft tot doel het uitgebreide onderzoek naar inclusief onderwijsontwerp te vertalen naar een praktische toolkit met inclusievere beoordelingsmethoden voor docenten in Nederlands hoger onderwijs.
Diversiteit van studenten heeft vele dimensies, waaronder neurodivergentie, eerstegeneratiestudenten, studenten met een migratieachtergrond en studenten uit ondervertegenwoordigde raciale, etnische of religieuze groepen, evenals studenten met verschillende interesses. Dit project onderzoekt en past inclusieve benaderingen voor cursusontwerp toe die een breed scala aan diverse studenten ten goede kunnen komen door flexibiliteit op te nemen in leren en beoordelen.
Onderzoek laat zien dat meer flexibiliteit voor studenten om te laten zien wat ze hebben geleerd, door middel van alternatieve beoordelingsbenaderingen, bijdraagt aan inclusiever onderwijs doordat studenten kunnen leren op een manier die voor hen effectiever is. Zie Universal Design for Learning (UDL) "CAST" 2023 voor meer details)
Twee praktische uitdagingen die hierbij om de hoek komen kijken:
- Hoe garandeer je eerlijkheid wanneer de beoordeling minder gestandaardiseerd en flexibeler is?
- Is het haalbaar voor docenten met beperkte tijd voor het evalueren van beoordelingenh
De toolkit die in dit project is ontwikkeld, biedt richtlijnen en middelen voor docenten in het hoger onderwijs om een haalbare en inclusieve aanpak te hanteren bij het ontwerpen van beoordelingen voor hun cursussen met diverse groepen studenten. Dit project past een leerlinggerichte benadering toe door in alle fasen van het project rechtstreeks in contact te komen met student-onderzoekers en -assistenten.
Dit project is geïnspireerd op het Universal Design for Learning-framework, een raamwerk voor inclusief onderwijs dat zich richt op het toegankelijker maken van onderwijs voor diverse leerlingen door het ontwerp van het curriculum aan te passen om de flexibiliteit ervan te vergroten. Het idee is om ruimte te creëren voor studenten om na te denken over hun eigen leerbehoeften en doelen, en om flexibiliteit mogelijk te maken bij de beoordeling van leren, zodat studenten het leren op verschillende manieren kunnen demonstreren.
Veel van deze aanpassingen in het onderwijs waren bedoeld om barrières voor neurodivergente studenten weg te nemen, maar het project zal onderzoeken of andere groepen studenten ook baat hebben bij de verhoogde flexibiliteit in beoordeling.
Het project zal ook alternatieve benaderingen van beoordeling overwegen ter ondersteuning van het leren van eerstegeneratiestudenten of studenten uit ondervertegenwoordigde raciale, etnische of religieuze groepen, naast andere vormen van diversiteit.