Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Barend Barentsen

Bijzonder Hoogleraar Sociaal Recht

Naam Prof.mr. B. Barentsen
Telefoon +31 71 527 8932
E-mail b.barentsen@law.leidenuniv.nl

Barend Barentsen (1972) is hoogleraar sociaal recht en bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen in de publieke sector op de Albeda-leerstoel.

Meer informatie Barend Barentsen

Barend Barentsen (1972) is hoogleraar sociaal recht en bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen in de publieke sector op de Albeda-leerstoel. Hij studeerde rechten in Leiden en was daarna enige jaren verbonden als onderzoeker en docent aan Onderzoekscentrum Recht & Beleid, het E.M. Meijersinstituut en de afdeling sociaal recht van de Leidse rechtenfaculteit. 

In april 2003 promoveerde hij op het proefschrift ‘Arbeidsongeschiktheid’, een onderzoek waarin werkgeversaansprakelijkheid, de WAO en wettelijke bedrijfsongevallenverzekeringen centraal staan. 

Van eind 2003 tot eind 2007 was hij werkzaam op het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, sindsdien is weer verbonden aan de afdeling sociaal recht. Barentsens onderzoek richt zich op de arbeidsrechtelijke en socialezekerheidsrechtelijke regelingen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een belangrijk onderdeel daarvan is het regime voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. 

Hij is redacteur van Uitspraken Sociale Zekerheid en het Tijdschrift voor Recht en Arbeid. Barentsen is raadsheer-plaatsvervanger in de Centrale Raad van Beroep.

Blog met verhalen over Arbeidsrecht "Wezen Gaat Voor Schijn"

Gerechtshof Den Haag
raadsheer-plaatsvervanger
Vereniging Ambtenaar en recht
Lid Comité van aanbeveling
Tijdschrift Recht en Arbeid
redacteur
ARBAC (Arbeidsrechtacademie, Bju)
redacteur
Centrale Raad van Beroep
raadsheer-plaatsvervanger
Arbeidsovereenkomt (losbladig, Kluwer)
auteur
Uitspraken Sociale Zekerheid
redacteur