Universiteit Leiden

nl en

Werkgeversmacht over corona-deugnieten niet onbeperkt

In het publieke debat over corona treden regelmatig academici, artsen en andere medici naar voren met boude beweringen. Zoals dat corona nauwelijks dodelijker zou zijn dan een griepje. Of dat maatregelen zoals afstand houden en dragen van een mondkapje niet nodig zouden zijn.

Werkgevers worstelen met medewerkers die de ernst van het coronavirus bagatelliseren. Met gedragscodes proberen zij reputatieschade te voorkomen.
Dat een arts werd verboden zich publiekelijk negatief uit te laten over de zorg in het algemeen gaat volgens Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht in Leiden wel te ver. „Hoe smakeloos bepaalde uitspraken ook zijn, een totaal spreekverbod kan natuurlijk niet.”
Dat de gemeente Rotterdam haar ambtenaren kort houdt, blijkt ook wel uit een bericht op intranet onlangs. Daarin wordt met ontslag gedreigd als medewerkers zich, ook privé, niet houden aan de coronamaatregelen. „Ambtenaar ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week”.
Volgens Barentsen gaat Rotterdam hiermee te ver. „Je kunt de voorbeeldfunctie van ambtenaren niet zó ver oprekken dat je je ook privé 100% voorbeeldig moet gedragen. Dat kun je alleen verwachten van bepaalde ambtenaren, bijvoorbeeld topambtenaren of ambtenaren die de regels moeten handhaven. Loon inhouden omdat een medewerker door gevaarlijk gedrag in quarantaine moet, mag dan weer wel”, zegt Barentsen.

Lees het volledige NRC-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.