Universiteit Leiden

nl en

Mag een werkgever zich met het liefdesleven van zijn personeel bemoeien?

In zijn blog Wezen gaat voor schijn bespreekt Barend Barentsen de volgende zaak. Een werkgever raakt op de hoogte van een liefdesrelatie tussen twee van zijn werknemers en is hier niet blij mee. De werkneemster moet nl. uit hoofde van haar administratieve functie toezicht houden op haar vriend. De werkgever vreest dat er niet veel terecht zal komen van het controleren van zijn werktijden, vakantiebriefjes en omzetcijfers.

De werkgever biedt de werknemer overplaatsing naar een andere vestiging aan, die de werknemer echter weigert. De werknemer is van mening dat de werkgever zich niet met zijn liefdesleven mag bemoeien.

Uiteindelijk wil de werkgever de arbeidsovereenkomst via de rechter laten ontbinden. De rechter oordeelt - ook al is liefde een privézaak - dat in dit geval wegens vermenging van toezicht en romantiek het arbeidscontract kan worden beeïndigd. Een werkgever moet wel een hele goede reden hebben om zich in het privéleven van zijn werknemers te mengen, maar mag dat soms wel.

Lees verder in Barentsen’s blog Wezen gaat voor schijn 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.