Universiteit Leiden

nl en

Kan een demonstrerende ambtenaar worden ontslagen?

Het langer aanblijven van een demonstrerende beleidsambtenaar van de gemeente Den Haag en Rijswijks raadslid staat ter discussie door deelname aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. De Haagse VVD-fractie vindt dit gedrag onacceptabel en vormt voor hun reden voor ontslag.

'Het feit dat je ambtenaar bent, wil niet zeggen dat je niet mag demonstreren', zegt  Barend Barentsen, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden. 'Het leidt wel sneller tot een conflict met je werkgever, dan wanneer je bij de bakker op de hoek werkt.'
Het leidt vooral tot een conflict als er een strafbaar feit wordt gepleegd, legt de Barentsen  uit. 'In de rechtspraak is gebleken dat wanneer een ambtenaar een strafbaar feit pleegt, die ambtenaar daar eerder last van heeft in termen van ontslag, dan de gemiddelde werknemer. Ook als het strafbare feit in priv├ętijd is gepleegd.'
Het hangt dus af van de vraag of ambtenaar Schwenke van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Gemeente Den Haag een strafbaar feit heeft gepleegd. Het demonstratierecht mag schuren en ze is voorlopig nog niet veroordeeld voor strafbare feiten. De Haagse VVD-fractie liet zich daar niet door tegenhouden en beargumenteerde dat het 'reden voor ontslag' is.

Bekijk de EenVandaag uitzending

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.