Universiteit Leiden

nl en

Is het arbeidsongeschiktheidsstelsel aan herziening toe?

Deze week verschijnt het onderzoeksrapport van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Het aantal arbeidsongeschikten is fors gedaald, maar het stelsel piept en kraakt en staat wel onder druk, zegt Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht, in de Telegraaf.

De regels zijn lastig uitvoerbaar en soms ook lastig uit te leggen. Dat mensen met hetzelfde letsel een totaal andere uitkering krijgen klopt wel, maar valt lastig te begrijpen. Zijn we na het WAO-debacle van de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw niet in een ‘regelkramp geschoten’, zegt Barentsen. Sluiten de strengere regels niet teveel werknemers met serieuze medische problemen uit?

‘Lange tijd was het systeem gebaseerd op de gedachte dat mensen erop uit zijn om zo min mogelijk te werken en geld uit het systeem te trekken. Het is goed dat we dat wantrouwen eruit willen halen.’ Barentsen meent dat de huidige regeling verbetering behoeft, maar niet helemaal opnieuw ingericht moet worden, teruggaan naar het oude stelsel met de hoge instroom en daarbij behorende kosten vormt geen optie.

Meer weten?

Lees het volledige Telegraaf-artikel (€)

Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas)

Fotograaf: Mihaly Koles via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.