Universiteit Leiden

nl en

Barend Barentsen over de arbeidsongeschiktheidsuitkering

Er zitten veel mensen met chronische gezondheidsproblemen in de bijstand. Volgens Barend Barentsen is een van de oorzaken dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA/WAO) minder toegankelijk is geworden. Juist voor werknemers die voordat ze ziek werden een laag inkomen hadden.

Dat chronisch zieken naast een uitkering grijpen, ligt aan twee kenmerken in de beoordelingen van het UWV, zegt Barend Barentsen hierover in De Volkskrant. Ten eerste dat voor het UWV niet handicaps leidend zijn, maar loonverlies: alleen wie een inkomensval maakt van meer dan 35 procent, krijgt een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ten tweede: om dit loonverlies vast te stellen, kijkt het UWV of iemand ín theorie' nog zeker 'drie functies met drie arbeidsplaatsen' zou kunnen vervullen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.