Universiteit Leiden

nl en

Brengt het stakingsverbod bij VDL Nedcar de rechten van werknemers in gevaar?

Staken verbieden op bedrijfseconomische gronden? Dat kan alleen maar in uitzonderingsgevallen. Hamvraag: is dit nu zo'n geval? Barend Barentsen hoogleraar arbeidsrecht, in Trouw en de Volkskrant over dit stakingsverbod.

Het komt vaker voor dat stakingen worden verboden wanneer de acties tot schade bij derden leiden, bij het grote publiek bijvoorbeeld of wanneer de openbare orde in het geding is. Dat is hier niet het geval zegt Barentsen hierover in de Volkskrant. Hij onderzocht vorig jaar hoe vaak in de twee voorgaande jaren stakingen werden toegestaan of verboden door de rechter. In acht van de twintig zaken mocht een staking niet doorgaan. In Trouw stelt Barentsen dat de casus van de autofabrikant wel heel specifiek is om van invloed te zijn op verdere onderhandelingen.
De vakbonden bezinnen zich hoe dan ook op een vervolgstap.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.