Universiteit Leiden

nl en

'Zorgmedewerkers moeten meer juridische veiligheid krijgen'

Al weken berichten media over schrijnende tekorten in de zorg aan beschermingsmiddelen. Onlangs werd bekend dat inmiddels zeker negen zorgmedewerkers aan COVID-19 zijn overleden, dat honderden zijn opgenomen in het ziekenhuis en dat duizenden besmet zijn geraakt.

In NRC doen hoogleraren Barend Barentsen en Stefan Sagel een oproep om zorgpersoneel niet alleen mondkapjes, maar ook rechtsbescherming te geven. 'Raken zorgmedewerkers besmet, dan is hoogst onzeker of zij hun schade zonder juridisch gedoe vergoed krijgen', stellen ze. 'Ook werkgevers in de zorg moeten voor zo veilig mogelijke arbeidsomstandigheden zorgen. Schiet een werkgever tekort in die arbeidsrechtelijke zorgplicht, dan is hij aansprakelijk. Maar zorgmedewerkers die COVID-19 oplopen, hebben vermoedelijk niet veel aan dat vangnet. Zij stuiten op een mijnenveld aan juridische problemen.'

Lees het hele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.