Universiteit Leiden

nl en

Verkenners schetsen mogelijke oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt over de volle breedte met een enorme krapte. Belangrijke oorzaken zijn vergrijzing, werkdruk, mismatch en onbenut arbeidspotentieel en flexwerkers. Verschillende medewerkers van de afdeling Sociaal recht, dragen in een gezamenlijk artikel in het Tijdschrift voor Recht en Arbeid (TRA), oplossingen aan vanuit arbeidsrechtelijk perspectief.

De overheid wil de krapte op de arbeidsmarkt als volgt aanpakken:

  • het beter matchen van vraag en aanbod,
  • het vergroten van het aanbod van arbeid en
  • het verminderen van de vraag naar arbeid, bijvoorbeeld door middel van robotisering.

Daarbij is het uitgangspunt voor dat (meer) werken ook (meer) moet lonen.

In het artikel bespreken de ‘verkenners’ een aantal oplossingsrichtingen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen sturende maatregelen (kwalificatie overeenkomst, ontslagvergunning voor werknemers) en stimulerende maatregelen (meerurenbonus, scholing) en signaleren zij de knelpunten die daarmee samenhangen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat juridische, politieke en praktische knelpunten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en dat een enkele maatregel onvoldoende uitkomst biedt om personeelstekorten tegen te gaan. In plaats daarvan is een pakket met op elkaar afgestemde maatregelen een vereiste, waarbij de wederzijdse beïnvloeding van de diverse maatregelen leidend moeten zijn, alsmede de juridische haalbaarheid en de effectiviteit. Een eenvoudige oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt is niet voorhanden. Daarom is een vervolgonderzoek nodig om te bepalen welke maatregelen het pakket zou moeten bevatten.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in het Tijdschrift voor Arbeidsrecht (€).

Foto: Kumpan Electric via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.