Universiteit Leiden

nl en

Vrouwelijke Tesco-werknemers winnen zaak tegen ongelijke beloning

Vrouwelijke werknemers van Tesco (supermarktketen in VK) hebben bij het Europese Hof van Justitie aangevochten dat ze geen gelijke beloning voor werk van gelijke waarde als mannelijke collega’s ontvingen.

Hoewel hun functies verschilden met die van de mannen, hadden ze wel hetzelfde opleidingsniveau en dezelfde verantwoordelijkheden. Daarom oordeelt het Hof dat hier sprake is van discriminatie op basis van sexe. Opvallend aan dit arrest is dat het Hof in deze kwestie heel ruim heeft gekeken, door ook loonverschillen bij vergelijkbare arbeid en niet alleen gelijke arbeid ontoelaatbaar te achten. Het lijkt erop dat het Hof ver wil gaan om gelijke behandeling af te dwingen, aldus Barend Barentsen, hoogleraar arbeidsrecht bij BNR Nieuwsradio.

Beluister het volledige BNR-interview (7 juni 18:06 uur)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.