Universiteit Leiden

nl en

Kan een werkgever sancties treffen tegen een vaccin-weigeraar?

Half december oordeelde de kortgedingrechter dat een Amsterdams dansgezelschap het salaris van een ongevaccineerde danser mag inhouden die weigert wekelijks een zelftest te doen. Het is niet de eerste uitspraak over een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer als gevolg van corona.

‘In de kern gaat het in deze rechtszaken om wat voor gaat: de privacy van de werknemer, of de zorgplicht van de werkgever’, zegt hoogleraar arbeidsrecht Barend Barentsen, hierover in De Jurist. ‘De rechter maakt daarin een afweging tussen de privacybelangen van de werknemer en de veiligheidsbelangen van andere collega’s. Dat laatste gaat voor, hoewel nergens in de wet staat dat je testgegevens moet delen of tot testen verplicht bent. Het kan het begin zijn van een ontwikkeling in de rechtspraak dat, los van wat de Wet publieke gezondheid en de Algemene verordening gegevensbescherming bepalen, een werkgever rekening heeft te houden met de bescherming van collega’s en dat dit inleveren op privacy kan rechtvaardigen.’

Lees het volledige artikel in De Jurist

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.