Universiteit Leiden

nl en

Hoe ver gaat het recht van de ambtenaar om te demonstreren?

Een ambtenaar van de gemeente Den Haag raakte in opspraak na deelname aan een protest van Extinction Rebellion. De medewerker kon alleen bij de gemeente aanblijven door het tekenen van aanvullende voorwaarden. Hierop nam zij haar ontslag. Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht, vertelt over het demonstratierecht van ambtenaren.

'Het wettelijke criterium is eigenlijk of de actie jouw functioneren of dat van de werkgever al te zeer in de weg zit. Maar ja, wat is ‘al te zeer?’, zegt Barentsen tegen Trouw. De wet is  niet strenger voor ambtenaren. 'Maar, zo legt Barentsen uit: ‘Een dienaar van de overheid loopt wel sneller tegen het imago van de baas aan.’ De overheid houdt zich immers met een breed scala aan onderwerpen bezig, en demonstraties vaak als doel om overheidsbeleid te beïnvloeden.' 'Hoe verder je van je beleidsterrein afkomt, hoe minder het je functioneren raakt. Dan is het echt een privékwestie.’
 

Meer weten?

Lees het gehele artikel in Trouw (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.