Universiteit Leiden

nl en

Barend Barentsen over de wachtregeling van politici

Voor de gewone burger is het wellicht lastig uit te leggen: drie jaar burgemeester van Haaksbergen zijn en daarna nog tien jaar lang tonnen ontvangen aan wachtgeld. De regels schrijven immers voor dat een politicus tegenwoordig maximaal drie jaar en twee maanden recht heeft op wachtgeld, ongeacht de duur van het politieke ambt.

Oud-burgemeester van Haaksbergen Hans Gerritsen – die opstapte vanwege het monstertruckdrama – heeft echter langer recht op wachtgeld, omdat de wet erover in 2016 is aangepast. Bovendien tellen de ambtsjaren als gedeputeerde in Groningen, de functie die hij daarvoor vervulde mee.

Barend Barentsen, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden, zegt de ethische vraag rondom de wachtgeldregeling voor Gerritsen te snappen.
"Dat ze het als een probleem ervaren in Haaksbergen, dat begrijp ik zeker. De burgemeester is niet helemaal voor niks vertrokken. Dan kan het sentiment ontstaan van 'dan moeten we ook nog zo'n tien jaar flink betalen, terwijl we eigenlijk geen geld hebben'", zegt Barentsen, doelend op de financieel zware situatie waarin Haaksbergen verkeert.

"Aan de andere kant is het natuurlijk een waarde dat wettelijke afspraken staan. Zie anders nog maar iemand bereid te krijgen om voor de publieke zaak te gaan werken. Dat is de keerzijde ervan."

Wel geldt er nog steeds een sollicitatieplicht voor oud-bestuurders die wachtgeld ontvangen. Gerritsen heeft de afgelopen zes jaar, blijkens het wachtgeld, geen nieuwe baan gevonden.
"Het is natuurlijk gissen, maar het zou kunnen zijn dat de ex-burgemeester in kwestie dacht: 'ik tik bijna de zestig aan, wat zijn de arbeidsmarktkansen?' Los van de voorgeschiedenis, zijn die kansen van iemand rond de zestig niet zo geweldig. Dus je kunt je afvragen of die sollicitatieplicht heel veel op gaat leveren", zegt hoogleraar Barentsen hierover voor
RTV-Oost.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.