Universiteit Leiden

nl en

Barend Barentsen over stakingen streekvervoer

Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht, gaat bij Omroep Gelderland in op de stakingen in het streekvervoer. Hij wordt onder meer gevraagd of de standpunten van de verschillende vakbonden van invloed zijn op onderhandelingstafel en wat voor effect dat heeft op de stakingen. 

De stakingen begonnen eind mei al. Dat was toen ook een actie van de FNV, streekvervoerleden van het CNV staakten niet. Ze waren akkoord gegaan met de cao 2021-2022, FNV-leden niet. 
Volgens Barentsen maken de verschillende standpunten het 'minder moeilijk' aan de onderhandelingstafel voor een werkgever. "Een verenigd front maakt meer indruk op een werkgeversorganisatie, dat doet meer pijn", zegt hij hierover in Omroep Gelderland.

Barentsen: "Van oudsher wordt wel beweerd dat de FNV een tikkeltje radicaler is dan het CNV. Ik heb ook niet vaak gezien dat het CNV bij cao-onderhandelingen 'nee' zei en de FNV wel akkoord ging. Ik weet niet of de C van christelijk hier een rol speelt. Leden van het CNV zijn wel iets andere types dan FNV-leden. Maar vergis je niet: in de FNV zitten ook katholieken, vanuit de Abvakabo FNV, een vakbond die voortkwam uit een fusie van de Algemene Bond van Ambtenaren (ABVA) en de Katholieke Bond van Overheidspersoneel (KABO)."

De FNV kan de stakingen niet oneindig lang volhouden, zegt Barentsen. "Een rechter is vrij streng als er schade is voor het grote publiek. Als er maanden geen bussen zouden rijden, dan zou de rechter dat nooit toestaan."

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.