Universiteit Leiden

nl en

Barend Barentsen over terugkeer Ollongren na langdurig ziekteverlof

Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft nog geen plan paraat voor de terugkeer eind maart van minister Ollongren na ziekteverlof. Bij “normale” werknemers ligt dat heel anders legt Barend Barentsen, hoogleraar Sociaalrecht uit.

Wettelijke plicht

„Als een werknemer langer dan zes weken dreigt uit te vallen, moet de werkgever samen met hem een plan opstellen over hoe hij weer terug kan keren. Dan weet je waar je naartoe werkt. Dat is ook gewoon een wettelijke plicht.”
Een panklare oplossing om een bewindspersoon te laten re-integreren, ligt er niet. „Het probleem is dat we bitter weinig ervaring hebben met uitvallende ministers in de geschiedenis”, aldus Barentsen.

Halve kracht

Op halve kracht de werkzaamheden hervatten is niet de gebruikelijke route. Werknemers beginnen meestal voorzichtig na een periode van langdurige afwezigheid door gezondheidsklachten. „Het is vaak medisch verantwoorder om op halve kracht te beginnen. Maar de vraag is of dat hier praktisch te realiseren valt”, stipt Barentsen meteen de bijzondere situatie van een uitvallende minister aan. „Je kan niet als een soort schaduwminister meebeslissen. De Tweede Kamer wil ook weten wie ze aan moeten spreken.”

Lees het volledige Telegraaf artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.