Universiteit Leiden

nl en

Waarom krijgen politici ook wachtgeld als ze zelf vrijwillig vertrekken?

De afgelopen periode is duidelijk geworden dat een groot aantal Kamerleden de politiek zal verlaten. Zij hebben – ook als het vertrek vrijwillig is - recht op wachtgeld, een soort uitkering.

Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht, licht op EenVandaag toe dat ‘een loopbaan in de politiek veel meer risico's met zich mee brengt dan in het bedrijfsleven. Als Kamerlid heb je bijvoorbeeld afbreukrisico: je staat onder publieke druk. Je kan zomaar vertrekken. Deze wachtregeling zorgt er dus voor dat mensen de politiek durven in te gaan. Zie het als een soort garantie.' Wel is de regeling in 2010 aangescherpt, zegt EenVandaar. Daarvóór kregen politici ook nog wachtgeld tot en met hun pensioen.

Het is een schemerig gebied in hoeverre mensen echt vrijwillig vertrekken. Men wilde niet dat de uitkeringsinstanties, die het wachtgeld uitbetalen, bepalen of iemands vertrek vrijwillig was,’ zegt Barentsen.

De wachtgeldregeling 'is een issue geworden door een aantal incidenten met politici of ex-bestuurders die moesten opstappen vanwege grote fouten', zegt Barentsen tegen EenVandaag.

‘Ik snap best dat sommige mensen dan denken: 'Die foute burgemeester is toch een schoft, hoe is het dan mogelijk dat hij nog twee ton krijgt?'’

Barentsen: ‘Ik snap best dat sommige mensen dan denken: 'Die foute burgemeester is toch een schoft, hoe is het dan mogelijk dat hij nog twee ton krijgt?' Maar de wachtgeldregeling is volgens Barentsen niet anders dan de Werkloosheidswet. Barentsen tegen EenVandaag: Als jij werkloos wordt en later een minder goed betaalde baan vindt, vult je WW-uitkering het gat tussen het salaris van je oude en nieuwe baan. Dus wat betreft is er niks geks aan de hand met die politici.

Barentsen vervolgt: 'Wat de verontwaardiging misschien voedt, zijn de bedragen (...). Als jij 150.000 euro verdient en vroeger 160.000 euro zullen mensen het onnodig vinden dat dat verschil deels gedekt wordt. Maar dat is ook niet het uitgangspunt van de regeling. Het is meer een verzekering.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op EenVandaag.

Benieuwd naar wat de wachtgeldregeling precies inhoudt? Parlement.com geeft achtergrondinformatie.

Foto: Towfiqu barbhuiya via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.