Geesteswetenschappen

Diversiteit en inclusiviteit

Iedereen hoort erbij en is welkom bij de faculteit Geesteswetenschappen. Dat is wat de faculteit wil: een diverse en inclusieve gemeenschap zijn die voor iedereen toegankelijk is en waarin iedereen telt, ongeacht gender, etniciteit, seksualiteit, leeftijd of functiebeperking. Maar zover is het nog niet.

Diversiteit en inclusiviteit staat sinds 2015 op de agenda. Het is een onderdeel van het facultair strategisch plan en er is een actieplan opgesteld. Op het terrein van onderwijs en voor studenten zijn er activiteiten, zoals het buddyprogramma voor masterstudenten en workshops voor bestuursleden van studieverenigingen over diversiteitsbewustzijn. Maar ook voor medewerkers is er nieuw beleid ingevoerd, waaronder maatregelen om meer vrouwelijke hoogleraren aan te trekken en ondersteuning van vrouwelijke wetenschappers met een mentorprogramma.

Barsten in het glazen plafond - Vrouwelijke hoogleraren over het hoogleraarschap

De Universiteit Leiden heeft het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Met 24% is van evenredigheid nog geen sprake, maar Leiden neemt het voortouw door een actief diversiteitsbeleid te voeren. De faculteit Geesteswetenschappen streeft ernaar om in 2020 37% van de hoogleraarsposten door vrouwen te bezetten – dit doel is al bijna bereikt. In de serie 'Barsten in het glazen plafond' maken we kennis met een aantal van hen.

Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis: 'Het feit dat mensen die geen grijze, witte man zijn tegenwoordig ook kansen krijgen, zorgt ervoor dat we andere perspectieven krijgen op de onderwerpen waar we mee bezig zijn. Nadia Bouras en Karwan Fatah-Black, bijvoorbeeld, brengen een visie met zich mee die bijdraagt aan een veel completer beeld van respectievelijk migratie en globalisering. Alle vormen van diversiteit bevorderen de volledigheid van ons onderzoek.'

Ideeën en suggesties melden

Heb je ideeën en suggesties die bijdragen aan een diverse en inclusieve faculteit, dan kun je die melden aan:

Diversiteitscoördinator

Janneke Jansen
telefoon 071-5272092
e-mail: divers-inclusief@hum.leidenuniv.nl.

Inloopspreekuur

Er is een inloopspreekuur op dinsdag van 16.00 tot 17.00  uur. Ook als je ervaringen hebt die je kwijt wilt, kun je bij de diversiteitscoördinator terecht.