Universiteit Leiden

nl en

Stefaan Van den Bogaert

Wetenschappelijk directeur / hoogleraar Europees Recht

Naam
Prof.mr. S.C.G. Van den Bogaert
Telefoon
+31 71 527 7373
E-mail
s.c.g.van.den.bogaert@law.leidenuniv.nl

Stefaan Van den Bogaert (1973) is hoogleraar Europees recht en directeur van het Europa Instituut aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Stefaan Van den Bogaert

Nieuwsberichten

Van den Bogaert is tevens gastprofessor in Europees sportrecht aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is fellow van van de faculteit in Leiden en lid van de Ius Commune Onderzoeksschool. Hij zetelt in het bestuurscomité van de Maastricht Journal of European and Comparative Law. 

Van den Bogaert studeerde in 1996 cum laude af in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tijdens zijn studie volgde hij het Erasmus-programma Social Security in Europe aan de universiteit van Osnabrück. Hij behaalde een LL.M. in Europees en handelsrecht aan de universiteit van Cambridge. Hij promoveerde in 2003 aan het Europees Universitair Instituut te Florence op een proefschrift over de regulering van de mobiliteit van sporters in de Europese Unie in de periode na het arrest Bosman. 

Van den Bogaert ontving reeds verschillende prijzen en erkenningen. Tijdens zijn studies in Engeland kreeg hij een beurs van de European Cambridge Trust en won hij de Wolfson College Jennings Prijs voor de beste LL.M.-student. In 1999 won hij de prijs voor het beste geschreven pleidooi tijdens de internationale ELMC pleitwedstrijd voor Europees recht. In Maastricht werd hij in 2005 genomineerd voor de Universitaire Onderwijsprijs voor de beste docent. In 2006 werd hem het Edmond Hustinx Stipendium voor beloftevolle jonge wetenschappers toegekend. 

Van den Bogaert was werkzaam als onderzoeker aan het Instituut voor sociaal recht van de Leuvense universiteit binnen de eenheid Europese Sociale Zekerheid (1996-97) en aan het Europees Universitair Instituut te Florence. Hij liep hij een half jaar stage bij de eenheid Sport van het directoraat Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie in Brussel. Daar was hij betrokken bij de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de internationale voetbalbonden FIFA en UEFA over de hervorming van het internationaal transfersysteem voor profvoetballers. Van 2003 tot 2009 was hij werkzaam bij de Universiteit Maastricht, aanvankelijk als universitair docent en sedert april 2007 als universitair hoofddocent Europees recht. 

Van den Bogaert heeft uitvoerig gepubliceerd op het terrein van het Europees recht. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de institutionele aspecten van de EU, de interne markt, het mededingingsrecht en, uiteraard, sport.

Wetenschappelijk directeur / hoogleraar Europees Recht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Europees Recht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B1.27

Contact

Publicaties

  • Europa Instituut Directeur
  • Postgraduaat Sportmanagement Vrije Universiteit Brussel Gasthoogleraar Europees sportrecht
  • Common Market Law Review Redactielid
  • Nederlands Juristenblad Medewerker
  • Institute of Anglo-American Law Bestuurslid
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.