Universiteit Leiden

nl en

UEFA had de Super League niet zomaar mogen verbieden

Het Europese Hof van Justitie heeft de Europese verhoudingen binnen de sportwereld flink op zijn kop gezet. In haar langverwachte uitspraak stelt het Hof dat de UEFA ‘misbruik van een dominante positie’ heeft gemaakt door sancties op te leggen aan de 12 clubs die in 2021 de Super League oprichtten, een voetbalcompetitie voor de elite.

Uitspraak van het Hof

De sancties die UEFA de clubs oplegde waren in strijd met het Europees mededingingsrecht. De voetbalbond mag van het Europese Hof van Justitie niet zomaar concurrerende competities weren alszijnde 'in het belang van sport'. Het Hof stelt dat er ‘transparante, objectieve, non-discriminatoire en proportionele’ voorwaarden moeten worden geformuleerd (Volkskrant).

‘De UEFA heeft een tik op de vingers gekregen, een stevige vuistslag op de kin’, zegt Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar Europees recht tegen de Volkskrant. ‘Maar het Hof heeft niet gezegd: en daarmee kunnen we morgen de Super League starten.’

Wat de toekomst wordt van een nieuwe topcompetitie is nog onduidelijk. De verschillende belanghebbende partijen staan momenteel lijnrecht tegenover elkaar. Van den Bogaert verwacht dat ze uiteindelijk wel samen een oplossing gaan zoeken.

Meer lezen?

Wil je meer weten over de uitspraak van het Hof, of over de Super League? Lees dan het hele artikel in de Volkskrant.

Foto via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.