Universiteit Leiden

nl en

Ilektra Antonaki cum laude gepromoveerd

Op dinsdag 3 september 2019 is Ilektra Antonaki cum laude gepromoveerd op haar proefschrift over kapitaalbewegingen binnen de Europese Unie.

In het proefschrift Privatisations and golden shares: Bridging the gap between the State and the market in the area of free movement of capital in the EU staat de volgende vraag centraal: hoe kan het vrije verkeer van kapitaal worden geïnterpreteerd op een manier dat het ruimte creëert voor lidstaten om deel te nemen aan de markt?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, wordt ten eerste het vrije verkeer van kapitaal in de interne markt van de Unie in de bredere context van kapitaalliberalisering op mondiaal niveau gesitueerd. Ten tweede probeert de onderzoekster een uitgebreide en scherpe analyse te maken van de juridische kwesties die voortkomen uit de toepassing van het vrije verkeer van kapitaal op grond van artikel 63 VWEU op basis van de jurisprudentie van het Hof van Justitie.

Het proefschrift stelt nieuwe manieren voor om de asymmetrie tussen economische en sociale doelstellingen op het gebied van het vrije verkeer van kapitaal te bestrijden. Het argument is dat de verzoening tussen het vrije verkeer van kapitaal en sociale doelstellingen kan worden bereikt door een alternatieve interpretatie van artikel 63 VWEU.

De promotores van Antonaki waren prof. Stefaan Van den Bogaert en dr. Moritz Jesse. De oppositiecommissie bestond uit prof. Christa Tobler (Universiteit Leiden), prof. Pieter Van Cleynenbruegel (Universiteit van Luik), prof. Hildegard Schneider (Maastricht University), prof. Sascha Garben (College of Europe, Brugge), prof. Freya Baetens (Universiteit van Oslo) en dr. Vasiliki Kosta (Universiteit Leiden).

Ilektra Antonaki na haar cum laude promotie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.