Universiteit Leiden

nl en

Europa Lezing door Radosław Sikorski

Op donderdag 12 juni 2013 gaf zijne excellentie Radosław Sikorski minister van Buitenlandse Zaken van Polen, de eerste Europa lezing getiteld: "Polen, Nederland en de Europese Unie - Gemeenschappelijke uitdagingen”.

Biografie

Radosław Sikorski werd geboren op 23 februari 1963 in Bydgoszcz, Polen. Hij studeerde af aan de Universiteit van Oxford met een BA en een MA in Politics, Philosophy and Economics (PPE). 

Sikorski leidde de studentenstakingscommissie tijdens de onrust in Bydgoszcz in maart 1981. In 1982-1989 werd hem politiek asiel toegekend in Groot-Brittannië. In de jaren 1986 -1989 was hij een oorlogscorrespondent in Afghanistan en Angola. In 1987 won hij de World Press Photo award voor een foto genomen in Afghanistan. 

Als vice - minister van Defensie in 1992, startte Sikorski de Poolse campagne voor toetreding tot de NAVO. In 1998 - 2001 was hij vice - minister van Buitenlandse Zaken en erevoorzitter van de Stichting voor Hulp aan Polen in het oosten. 

Van 2002 tot 2005 was hij resident fellow bij het American Enterprise Institute in Washington DC en directeur van de New Atlantic Initiative. Hij was redacteur van de analytische publicatie ‘European Outlook’ en organiseerde internationale conferenties over onderwerpen zoals de hervorming van de VN en de 25e verjaardag van de beweging Solidariteit. Hij verscheen voor het buitenlandse zaken - comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als een expert op het gebied van Atlantische vraagstukken. In 2012 werd hij uitgeroepen tot een van de Top 100 Global Denkers door het tijdschrift Foreign Policy "voor het vertellen van de waarheid, zelfs wanneer dit niet diplomatiek is". 

Sikorski werd verkozen als senator voor Bydgoszcz in 2005 en diende als minister van Defensie in de periode 2005-2007. In 2007, werd hij verkozen in de Tweede Kamer van het Poolse parlement (de Sejm) uit het Burgerplatform lijst. 

Hij werd beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Polen op 16 november 2007.  Hij is voorzitter van de commissie voor Europese zaken sinds 1 januari 2010 en werd verkozen vice-voorzitter van het Burgerplatform in oktober 2010.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.