Universiteit Leiden

nl en

Herziening transfersysteem betaald voetbal aanstaande

Experts verwachten een aanpassing in de transferregels, waardoor voetballers meer vrijheid krijgen om een club te verlaten. Een uitspraak in de Diarra-zaak door het Europees Hof van Justitie, wordt binnenkort verwacht en zou tot deze herziening kunnen leiden. Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar europeesrecht, hierover aan het woord in Dagblad Parool.

In de betreffende zaak kreeg oud voetballer Diarra in 2013 door eenzijdige opzegging van zijn contract bij Lokomotiv Moskou – vanwege een conflict met de club - een miljoenenboete opgelegd. De speler wilde voor Charleroi in België uitkomen, maar dit was in strijd met de Fifa regels, waardoor hij werkloos raakte.

Het Europees Hof stelt echter dat wat voor werknemers geldt, ook voor voetballers moet gelden namelijk ‘dat het werknemers vrij staat om te gaan en te staan waar ze willen en hun baan op te zeggen.’ Het Hof verwijst naar het mededingingsrecht en het vrije verkeer van personen.

Van den Bogaert verwacht ‘dat het in de toekomst legitiem is als een speler eenzijdig zijn contract verbreekt. Ook verwacht hij dat de nieuwe club minder snel verantwoordelijk zal worden gehouden voor eenzijdige contractbreuk.’ Hij stoort zich aan het ‘quasi- automatisme’, waarmee bij contractbreuk de nieuwe club aansprakelijk wordt gesteld. De huidige sancties, die een boete van miljoenen en een tijdelijk verbod op transfers omvatten, zijn vaak te rigide. De boetes zullen in overeenstemming met het nationale arbeidsrecht moeten zijn en daardoor lager uitvallen.

Het verdienmodel van een club als Ajax, die het vooral moet hebben van verkoop van spelers uit eigen school hoeft niet te vrezen. De herziening van de transferregels beperkt zich enkel tot de eenzijdige contractbreuk, aldus Van den Bogaert.

Meer weten?

Lees het volledige Parool-artikel

Foto: Pascal Swier via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.