Universiteit Leiden

nl en

Debat Human Rights and the World Cup Qatar: ‘WK voetbal gaat nooit alleen over sport’

Op vrijdag 30 september gaan tijdens het debat ‘Human Rights and the World Cup Qatar’ verschillende gasten met een achtergrond op het gebied van mensenrechten, rechten, politiek en internationale betrekkingen met elkaar in gesprek. KNVB-secretaris-generaal en alumnus Gijs de Jong treedt op om meer informatie beschikbaar te maken over de feiten achter het wereldkampioenschap voetbal 2022.

Wereldproblematiek wordt voelbaar

Qatar is een jong land, dat pas in 1971 onafhankelijk werd. Van de 2.634.234 inwoners die er in 2017 woonden is slechts 20% Qatari, de rest bestaat uit arbeidsmigranten uit Arabische en Aziatische landen. Sinds de aankondiging van het WK is het inwoneraantal nog eens met 750.000 gestegen. ‘Bij een WK wordt wereldproblematiek opeens heel voelbaar,’ zegt Belhaj Chankour. ‘Wat is de positie van al die arbeidsmigranten? Zijn de machtsposities in het land wel in balans? En wat zijn de omstandigheden rond de bouwwerkzaamheden om het WK heen?’ Het zijn allemaal vragen waar ze zich bij het KNVB mee bezig houden - en waar de sprekers tijdens het debat over in gesprek gaan. 

Zo’n groot sporttoernooi op wereldtoneel gaat nooit alleen over voetbal. Persvrijheid, mensenrechten, de gascrisis: er zijn talloze thema’s waar verbonden landen hun eigen normen en opvattingen over hebben. Ook spelen er politieke belangen. Hoe kan het dat een land als Qatar het WK überhaupt mag organiseren? Amin Belhaj Chankour, Leiden alumnus International Relations en medewerker Corporate Affairs bij de KNVB, vertelt dat dat proces nu anders verloopt. ‘In 2026 wordt het WK in Mexico, de Verenigde Staten en Canada georganiseerd. Die landen moesten via een democratisch proces aangeven hoe ze met mensenrechten omgaan. Je kunt die informatie nu ook publiekelijk inzien, gewoon online. Daarnaast kan de media vragen stellen. Die transparantie is echt een winst.'

Zelf een mening vormen

Informatievoorziening is belangrijk. 'Het WK in Qatar is omstreden, daar zijn allerlei vragen over. Wij willen vanuit het KNVB graag informatie leveren zodat iedereen zelf een mening kan vormen over het WK,’ aldus Belhaj Chankour. Het debat werd voorgesteld door een andere Leiden alumnus en KNVB-medewerker: Bengt de Sitter. Het gesprek wordt gevoerd met Rick Lawson (Hoogleraar Europees Recht), Petra Bolster van de FNV (die ooit FIFA aanklaagden maar nu constructief samenwerken), Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Max Tuñón van de International Labour Organisation, een onafhankelijke organisatie die over arbeidsrecht gaat. 

Meepraten?

Het debat op 30 september is voor iedereen toegankelijk, maar vooral ook interessant voor studenten Internationale betrekkingen en European Studies. Belhaj Chankour hoopt dat studenten kritische vragen stellen aan de sprekers; ‘dan krijg je echt een mooi gesprek.’

Aanwezigen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het debat en krijgen ruimschoots de gelegenheid om rechtstreeks met de sprekers in contact te komen. Meld je nu aan via het agenda-item!

Tekst: Imme Visser

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.