Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck

Hoogleraar moleculaire astrofysica

Naam
Prof.dr. E.F. van Dishoeck
Telefoon
+31 71 527 5814
E-mail
ewine@strw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-7591-1907

Ewine van Dishoeck doet onderzoek naar moleculen in de ruimte. Ze is wereldberoemd geworden met haar pionierswerk. Momenteel is de speurtocht naar water en de waterkringloop in de ruimte haar passie. Die zal antwoord geven op vragen als: waar komt het water in onze rivieren vandaan? En: kan er leven zijn op andere planeten?

Meer informatie over Ewine van Dishoeck

Nieuws

Ewine van Dishoeck stond en staat aan de wieg van de meest krachtige telescopen ter wereld. Ze doet onderzoek naar ijskoude, ijle gaswolken tussen de sterren die zich in de buurt van ons eigen zonnestelsel bevinden. Onder meer in de Orionnevel - zo vaak prachtig in beeld gebracht met de Hubble telescoop. In die wolken bevinden zich allerlei moleculen die op zichzelf al interessant zijn: door de bijzondere omstandigheden in de ruimte komen daar moleculen voor die op aarde niet of nauwelijks voorkomen. Maar in veel van die gaswolken gebeurt nog iets fascinerends: er worden nieuwe sterren en planeten geboren. Van Dishoeck bekijkt het vormingsproces van die hemellichamen en onderzoekt welke moleculen uit de wolken uiteindelijk op zo’n nieuwe planeet zouden kunnen terechtkomen.

Van Dishoeck won vele prijzen en onderscheidingen, waaronder de Kavliprijs voor astrofysica in 2018, de allerhoogste onderscheiding in dit vakgebied. Ook ontving zij in 2000 de Spinozapremie, de belangrijkste wetenschappelijke prijs van Nederland - en sleepte tal van onderzoekssubsidies binnen. De Universiteit Leiden heeft met de Leidse Sterrewacht, haar werkterrein, een van ‘s werelds meest vermaarde sterrenkundige instituten in huis. Naast Van Dishoeck, ontvingen ook haar collega’s, de Leidse sterrenkundigen Marijn Franx en Xander Tielens de Spinozapremie. Van Dishoeck is ook bekend door haar bijdragen aan de bouw van verschillende telescopen. Dit zijn vrijwel altijd internationale samenwerkingsprojecten waar Van Dishoeck fungeert als bruggenbouwer. Ze brengt mensen, middelen en organisaties bij elkaar.

STRW page

Persoonlijke homepage

Hoogleraar moleculaire astrofysica

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW4.18

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.