Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck ontvangt eredoctoraat Universiteit van Genève

Astrofysicus Ewine van Dishoeck is onderscheiden met een eredoctoraat van de Universiteit van Genève. Ze ontving de onderscheiding op 11 oktober tijdens de Dies academicus van de Zwitserse universiteit, die net als de Universiteit Leiden deel uitmaakt van de Europese federatie van onderzoeksuniversiteiten LERU.

Water

Erepromotor Jérôme Lacour, decaan van de Faculty of Science in Genève, sprak in zijn laudatio over de onvermijdelijke band die Van Dishoeck als Nederlandse heeft met water. Niet alleen het water op bijvoorbeeld het strand van Noordwijk, maar ook water in het heelal. Daar speelt het, met name  in de vorm van ijs en gas, een rol in het samenklonteren van deeltjes en in de chemie van het ontstaan van sterren en planeten, waarin Van Dishoeck een internationaal erkend expert is.

Grote staat van dienst

Daarnaast roemde Lacour Van Dishoeck’s betrokkenheid bij de totstandkoming van grote telescopen als Herschel, ALMA en de opvolger van de beroemde Hubbletelescoop, de James Webb Space telescope. Verder is Van Dishoeck een betrokken wetenschapscommunicator en is ze zowel wetenschappelijk directeur vande  Nederlandse onderzoeksschool voor de astronomie NOVA, als president van de internationale astronomische unie IAU. Van Dishoeck werd tijdens haar carrière eerder onderscheiden met onder andere de Nederlandse Spinozapremie (2000), de Einstein World Award of Science (2015) en recent de Kavliprijs voor astrofysica (2018).

Dubbel bijzonder

Van Dishoeck meldt zich bijzonder vereerd te voelen door de erkenning van de Zwitsere universiteit. ‘De bijeenkomst was dubbel bijzonder en feestelijk omdat de kersverse Nobelprijswinnaar Michel Mayor op de eerste rij zat, en net de dag ervoor terug was gekomen uit Spanje’, aldus Van Dishoeck. Mayor is hoogleraar aan de Universiteit van Genève en hoorde op 8 oktober dat hij in 2019 met twee anderen de Nobelprijs voor natuurkunde ontvangt.

Foto boven: Faculty of Science-decaan Jérôme Lacour spreekt  Ewine van Dishoeck toe in de laudatio. Fotograaf: Lionel Windels
Twitterfoto: Van Dishoeck ontvangt de doctorsbul van Universiteit van Genève-rector Yves Flückiger

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.