Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck wordt topvrouw Internationale Astronomische Unie

De Leidse hoogleraar Moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck is op 15 augustus verkozen tot de nieuwe president-elect van de Internationale Astronomische Unie (IAU).

‘Het is een enorme eer en uitdaging om de IAU te gaan leiden’, zegt Van Dishoeck. ‘Ik zet mij graag in om astronomen uit de hele wereld bij elkaar te brengen, vooral de jonge mensen, en om ons prachtige vakgebied uit te dragen naar het algemene publiek. De IAU is ook een forum voor discussies over de vraag hoe we in de toekomst samen grote nieuwe faciliteiten gaan bouwen. Tenslotte is het belangrijk dat het kernprogramma van de IAU, het ‘Office of Astronomy for Development’ - mede dankzij collega-professor George Miley tot stand gekomen - veilig wordt gesteld en verder wordt uitgebouwd.’ 
  
Zie ook:  IAU Signs Agreement for Five New Coordination Offices of Astronomy for Development

Honolulu

De verkiezing van Van Dishoeck was op de driejaarlijkse Algemene Vergadering van de IAU in Honolulu, Hawaï. Van Dishoeck is van 2018-2021 de 32ste voorzitter van de IAU. Tot die tijd maakt zij deel uit van de dagelijkse leiding van de organisatie.

Vijfde Nederlandse voorzitter

Spinozapremiewinnaar en Akademiehoogleraar Van Dishoeck is al 25 jaar lang actief in de IAU, als (vice-)president van verschillende werkgroepen en commissies, en in de laatste drie jaar als president van de divisie Interstellar Matter and Local Universe . Zij wordt de vijfde Nederlandse president(-elect) in de geschiedenis van de IAU. Landgenoten die haar voorgingen:

Willem de Sitter (1925 - 1928)
Jan Hendrik Oort (1958 - 1961)
Adriaan Blaauw (1976 - 1979)
Lodewijk Woltjer (1994 - 1997)

Over de IAU

De IAU, opgericht in 1919, is de wereldwijde organisatie voor astronomen, met meer dan 10000 leden uit 100 landen. De IAU wil door internationale samenwerking alle aspecten van de sterrenkunde bevorderen en waarborgen. 

Kerntaken van de IAU:

  • wetenschappelijke congressen houden
  • sterrenkundig onderwijs en outreach stimuleren
  • duurzame mondiale ontwikkeling bevorderen

Drie IAU-commissies hebben een Leidse sterrenkundige als voorzitter:

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.