Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck in kinderboek: ‘Volg je hart en zorg dat je ergens heel goed in wordt’

Met een prachtige tekening staat hoogleraar Moleculaire Astrofysica Ewine van Dishoeck als heldin geportretteerd in een kinderboek. ‘Het begint met een droom’ vertelt de verhalen van twintig bijzondere Nederlandse vrouwen die een positieve impact hebben op de samenleving. Het boek wil jonge meisjes rolmodellen geven en ze aansporen hun dromen te volgen.

Met het kleurrijke kinderboek in haar handen en een grote glimlach op het gezicht, laat Van Dishoeck zien waar ze in het boek te vinden is. Ze staat erin als een van de twintig Nederlandse vrouwen die een rolmodel kunnen zijn voor jonge meisjes. De andere vrouwen zijn onder andere schrijfster Annie M.G. Schmidt, politica Khadija Arib, modeontwerper Iris van Herpen en ook visagiste en beauty vlogger Nikkie de Jager.

Samen met viroloog Marion Koopman vertegenwoordigt Van Dishoeck de wetenschappers in het boek. Van Dishoeck vindt het een grote eer om geportretteerd te zijn als Heldin. ‘Ik ben heel blij dat het boek ook wetenschappers bevat als inspiratie voor jonge meisjes: de sterren schitteren immers voor iedereen!’

 

Plezier in het werk

Dat je als vrouw ook daadwerkelijk een wetenschappelijke carrière kan opbouwen, laat Van Dishoeck volgens de makers van het boek goed zien. ‘We hebben uw verhaal gekozen vanwege uw belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen, de wereldwijde waardering voor uw werk en uw inzet om vrouwen en meisjes in de wetenschap aan te moedigen,’ zegt schrijfster Babs Gons. ‘Uw verhaal laat zien dat je als vrouw op het allerhoogste niveau in de wetenschap kunt presteren en er plezier in kunt hebben!’

In het boek staat van Dishoeck kleurrijk getekend tussen de planeten, moleculen en sterren. In het korte verhaal vertelt hoe ze als kind al erg nieuwsgierig was en hoe dit zich voortzet in haar jonge jaren. Op het einde heeft Van Dishoeck nog goede raad voor de jonge lezers.  ‘Volg je hart en zorg dat je ergens heel goed in wordt. Geef niet te snel op, want zelfs als je heel veel talent hebt, heb je ook heel veel doorzettingsvermogen nodig.’

Het boek is onderdeel van de wereldwijde Heroines! Movement die meisjes een rolmodel wil geven waarin ze zichzelf herkennen. Het boek ‘Het begint met een droom’ is de eerste publicatie. Ze hopen in elk land ter wereld een kinderboek te maken met de verhalen van lokale heldinnen. Het boek van Babs Gons en Femme ter Haar is te vinden in de Nederlandse boekhandels voor € 16.99.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.