Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck benoemd tot erelid KNCV

Hoogleraar moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck is tijdens de Avond van de Chemie benoemd tot erelid van de KNCV. Voorzitter Flors Rutjes was te spreken over hoe Van Dishoeck het vakgebied astrochemie op de kaart heeft gezet.

Grote verdiensten

Tijdens de avond prees Rutjes Van Dishoeck om haar grote verdiensten op het gebied van de moleculaire astronomie en de astrochemie: ‘Dankzij Van Dishoeck is een vakgebied, dat ooit niet meer was dan een klein onderzoeksgebied aan de randen van de astrofysica, uitgegroeid tot een kernthema binnen de hele astronomie.’

Is er buitenaards leven?

Hoe ontstaan sterren en planeten? Is er leven mogelijk buiten de aarde? Dat zijn de vragen die Van Dishoeck onderzoekt. Ze levert met waarnemingen, theorie en experimenten een belangrijke bijdrage aan de kennis over zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren. Ze liet zien hoe er in die interstellaire wolken moleculen ontstaan die zich verder ontwikkelen en samenklonteren tot de bouwstenen voor complete planetenstelsels zoals ons eigen zonnestelsel.

Nobelprijs voor sterrenkunde

Eerder dit jaar won Van Dishoeck de prestigieuze Kavliprijs voor astrofysica, ook wel de Nobelprijs van de sterrenkunde genoemd. Ze ontving de prijs, inclusief 1 miljoen dollar, uit handen van de Noorse Koning Harald V. Daarnaast kreeg ze in januari de James Craig Watson Medal 2018 voor haar buitengewone bijdrage aan de astronomie.  

Koning Harald V overhandigt Ewine van Dishoeck de medaille behorende bij de Kavli-prijs.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.