Universiteit Leiden

nl en

W&N trapt jaar af met facultaire prijzen

Wiskundige Robbin Bastiaansen, natuurkundige Irene Battisti, medicijnwetenschapper Fouzia Lghoul-Oulad Saïd en natuur- en sterrenkundestudent Maite Boden zijn de winnaars van de jaarlijkse prijzen van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Boden werd gehuldigd als de eerste Young Star, de nieuwe prijs voor de beste bachelorstudent van de faculteit.

De winnaars ontvingen de prijzen tijdens de nieuwjaarsreceptie op 7 januari. Kersvers decaan Michiel Kreutzer trapte deze bijeenkomst af in een volle collegezaal C1. Hij vertelde de aanwezige (oud-)medewerkers en studenten uitgebreid over zijn beweegredenen naar de Universiteit Leiden over te stappen.

Verbonden, maar trouw aan onszelf

Een persoonlijk verhaal, dat zes maanden geleden begint als Kreutzer solliciteert naar de positie van decaan in Leiden. Op dat moment is hij afdelingsvoorzitter Chemical Engineering en directeur onderwijs van de Delftse faculteit TNW. Dat zijn besluit om te solliciteren het juiste is, merkt hij tijdens het inlezen en gesprekken die hij voert. De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen heeft een krachtig imago, blijkt telkens. ‘We weten waar we vandaan komen, we weten waar we staan, we weten waar we naartoe willen.’ Maar public relations verloopt in twee richtingen, aldus Kreutzer. ‘We worden overal gehoord, maar luisteren is lastig.’ De Universiteit Leiden zocht dus opnieuw een bètadecaan die partijen kan verbinden, en verbinden is wat Kreutzer in zijn vorige functies vooral heeft gedaan. ‘Acht instituten met heel verschillende disciplines jagen mij geen angst aan - ik word er opgetogen van.’ Zijn voornemen voor de komende tijd is dan ook helder. ‘We gaan verbinden, en we zullen er verbonden uitkomen. Maar trouw aan onszelf. Zoals deze faculteit altijd is geweest.’

De nieuwe decaan Michiel Kreutzer aan het woord

Wiskunde tegen woestijnvorming

Rector Magnificus Carel Stolker reikte vervolgens de beide C.J. Kokprijzen uit. Allereerst de juryprijs voor het beste proefschrift uit 2019. Die ging dit jaar naar Robbin Bastiaansen van het Mathematisch Instituut. In zijn proefschrift ‘Lines in the sand’ beschrijft hij wiskundige modellen die hij ontwikkelde voor de opmerkelijke patronen die begroeiing in de woestijn kan aannemen. Samen met ecologen maakt hij hiermee het proces van woestijnvorming inzichtelijker. Dit begrip kan in de toekomst hopelijk bijdragen aan het bestrijden van oprukkende verwoestijning.

Lees meer over het onderzoek van Bastiaansen:

Robbin Bastiaansen met rector Carel Stolker

De stabielste microscoop ter wereld

De tweede C.J. Kokprijs die Stolker uitdeelde betrof de publieksprijs. Via een online stemming konden collega’s en externen stemmen op acht genomineerde kandidaten, waarbij één kandidaat bestond uit een team van twee onderzoekers. Maar liefst 2670 collega’s, studenten, alumni en externen brachten hun stem uit. Irene Battisti kwam als winnaar uit de bus. De einduitslag is gecorrigeerd voor de grootte van het instituut.

Natuurkundige Battisti promoveerde in 2019 op een ultrageavanceerde microscoop. Het betreft een zogeheten scanning tunneling microscoop, waarbij een atomisch scherpe naald het oppervlak van een materiaal aftast en via een elektrisch stroompje een beeld voortbrengt. De microscoop moet daarvoor extreem stabiel zijn, een taak die Battisti samen met de Fijn Mechanische Dienst succesvol volbracht. Over de resulterende beelden: ‘We blijven ons verbazen over hoe prachtig schoon de data zijn.’

Lees meer over Battisti’s doorbraak

Irene Battisti is de Ontdekker van het Jaar

‘Geen twee studenten zijn hetzelfde’

Assessor Bas Schaalje onthulde vervolgens de naam van de beste docent van 2019. De jury bestaande uit de assessoren onderwijs van de studieverenigingen koos voor Fouzia Lghoul-Oulad Saïd van het Leiden Academic Centre for Drug Research. Haar passie voor lesgeven blijkt ook buiten de lessen om, aldus de studenten die haar nomineerde. ‘Ze was altijd bereid om vragen te beantwoorden, ook vragen die niet direct met het vak te maken hadden. Ze heeft bijvoorbeeld veel van ons geadviseerd over de verschillende carrièremogelijkheden op het gebied van farmacie.’ Lghoul-Oulad Saïd zelf bevestigde haar liefde voor het lesgeven. ‘Studenten zijn zo divers, en elk vooroordeel dat je soms kan hebben verdwijnt snel omdat geen twee studenten hetzelfde zijn. Ik houd ervan ze te leren kennen, ook al is het maar voor een korte tijd.’

Lees meer over Fouzia Lghoul-Oulad Saïd

Assessor Bas Schaalje feliciteert Fouzia Lghoul-Oulad Saïd

Meten aan een geestdeeltje

De vierde onderscheiding van de bijeenkomst werd uitgereikt door hoogleraar Moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck. Zij stelde de Young Star Award een jaar geleden in uit het geld dat ze in 2018 ontving voor de Kavliprijs voor astrofysica. Maite Boden rondde in 2019 de bachelors natuurkunde en sterrenkunde af en was volgens de jury de beste student van dat jaar. Boden werkte mee aan het calibreren van een neutrinotelescoop in de Middellandse Zee. Boden toonde in haar bachelorscriptie aan dat de benodigde nauwkeurigheid bereikt kan worden door een achtergrondsignaal te gebruiken. Ze leverde daarmee een aanzienlijke bijdrage aan een precieze en zeer ingewikkelde meetopstelling, die meer kennis moet genereren over het beruchte ghost particle de neutrino.

Lees meer over Maite Boden

Ewine van Dishoeck reikt de Young Star Award uit aan de broer van Maite Boden, die zelf niet aanwezig kon zijn

Foto's: Pim Rusch

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.