Universiteit Leiden

nl en

‘Mijn werk is tegelijkertijd ook mijn hobby dus het laat je niet los’

In het programma ‘De Nacht van NTR’ op NPO Radio 1 vertelt hoogleraar Moleculaire Astrofysica Ewine van Dishoeck over de James Webb-ruimtetelescoop waar ze zelf aan heeft meegewerkt. Daarnaast geeft ze een persoonlijke inkijk in haar leven en loopbaan.

‘Het is vooral leuk om het aftellen in het Frans terug te horen,’ zegt Van Dishoeck na het beluisteren van het lanceringsmoment van de James Webb-ruimtetelescoop. ‘En dan de lancering zelf natuurlijk, dat was een heel emotioneel moment. Zeker wanneer je op het laatst het zonnescherm ziet uitklappen.’

Behalve een uitgebreide uitleg over de ruimtetelescoop en zijn functie, vertelt Van Dishoeck onder andere ook hoe ze geïnteresseerd raakte in de Moleculaire Astrofysica toen ze haar man tegenkwam. ‘Ik zeg ook tegen mijn studenten dat ze niet moeten denken dat hun carrière pad in een rechte lijn van A naar B naar C gaat. Er komen altijd onverwachte momenten waar je voor open moet staan en soms pakt dat verkeerd uit, maar soms ook ontzettend goed.’

Gouden oog

Het interview van bijna een uur geeft ook een persoonlijke inkijk in de levensloop en loopbaan van Ewine van Dishoeck. ‘Mijn werk is tegelijkertijd ook mijn hobby dus het laat je niet los.’

Om het gesprek met presentatrice Mirthe van der Drift af en toe te onderbreken, krijgt de luisteraar muziek te horen die Van Dishoeck voor het programma heeft uitgezocht. Als eerste is dat 'The Ecstasy of Gold' van Ennio Morricone, wat Van Dishoeck zelf een ‘knipoog naar het gouden oog van de telescoop’ noemt. Dit is het onderdeel dat de telescoop er volgens haar iconisch en mooi laat uitzien.

Meer weten?

Beluister de hele uitzending op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.