Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck in NRC over de ijle wolken tussen de sterren

De Internationale Astronomische Unie (IAU) krijgt een nieuwe president. Vanaf 2018 zal Ewine van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica in Leiden en de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld, de leiding hebben over deze prestigieuze vakorganisatie, die astronomen wereldwijd verenigt.

 Ewine van Dishoeck

Wie is deze vrouw die nooit in praatprogramma’s of wetenschapsquizzen aanschuift – ‘niks voor mij’?

Onder vakgenoten is Van Dishoeck beroemd. Samen met haar man Tim de Zeeuw, ze promoveerden in 1984 op dezelfde dag; beiden cum laude, vormt ze een paar dat je de Bill en Hillary Clinton van de astronomie zou kunnen noemen. In positieve zin: intelligent, bevlogen en invloedrijk. De Zeeuw is, net als zijn vrouw, hoogleraar in Leiden (in de theoretische sterrenkunde) en daarnaast sinds 2007 directeur van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) die grootse telescopen in Chili beheert.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.