Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling schijnt licht op een eeuw aan astronomische ontdekkingen

In de tentoonstelling Above and Beyond zijn de belangrijkste en meest verrassende sterrenkundige doorbraken te zien die wetenschap, technologie en cultuur in de afgelopen eeuw hebben gevormd. Deze tentoonstelling is opgezet naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in 2019. De opening vond plaats op 20 augustus tijdens de Algemene Vergadering van de IAU in Wenen, Oostenrijk.

Tentoonstelling op reis door Europa

De tentoonstelling reist langs grote Europese steden in 2018 en 2019 om zo open wetenschap te bevorderen. In 2019 zal ze te zien zijn in Leiden. De tentoonstelling werd mede ontworpen door de Leidse astronomen Ewine van Dishoeck, Pedro Russo en Jorge Rivero, met bijdragen van Frans Snik, Henk Hoekstra, Dirk van Delft en Jarle Brinchmann.

Wetenschap als  doorlopend proces

De tentoonstelling is interdisciplinair en internationaal opgezet en laat zien dat wetenschappelijke ontdekkingen geen eenmalige onderneming zijn, maar een doorlopend proces dat tientallen jaren in beslag neemt om zo een probleem volledig te doorgronden. De tentoonstelling is gestructureerd rond drie kernvragen die vandaag de dag nog net zo prangend zijn als een eeuw geleden. Wat is de grootte en de structuur van het universum? Bestaat er buitenaards leven? Wat drijft een ster, hoe ontstaat zijn licht en wat gebeurt er als hij stopt te bestaan?

‘Astronomische ontdekkingen en hun gevolgen voor de maatschappij zijn een ongelofelijk sierlijk en interessant onderwerp voor het vertellen van verhalen. In de afgelopen eeuw is er ongekende vooruitgang geboekt op dit gebied, wat soms niet op de juiste wijze wordt beloond of erkend. We zijn blij dat deze reizende tentoonstelling en haar open aard deze boodschap zal versterken’, vertellen Lukasz Alwast en Jan Pomierny, makers van de tentoonstelling en partners bij Science Now.

Open source

Above and Beyond is ontworpen als een open source model om mooie en inzichtelijke sterrenkundige verhalen over te brengen aan het grote publiek. Alle inhoud en ontwerpen zullen beschikbaar zijn onder een Creative Commons-licentie (Attribution NoDerivatives International 4.0, waarbij lokalisatie is toegestaan) en alle materialen zijn beschikbaar voor publiek gebruik vanaf september 2018.

100e verjaardag van de IAU

De tentoonstelling is ontworpen in het kader van het 100-jarig bestaan van de IAU in 2019. Om deze mijlpaal te vieren, organiseert de IAU heel 2019 een viering om het bewustzijn van een eeuw aan astronomische ontdekkingen te vergroten. Daarnaast zal de viering het gebruik van de sterrenkunde als inspiratie voor onderwijs, ontwikkeling en diplomatie ondersteunen en verbeteren onder het overkoepelende thema Under one Sky.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen de IAU en de wetenschapscommunicatie- en strategische ontwerpstudio Science Now.

‘De tentoonstelling Above and Beyond geeft een prachtig overzicht van de verbazingwekkende ontdekkingen in de sterrenkunde van de afgelopen eeuw en de open vragen over het heelal die we hopelijk de komende jaren zullen beantwoorden. Ze benadrukt ook de wereldwijde fascinatie voor astronomie in het dagelijks leven’, zegt Ewine van Dishoeck, verkozen voorzitter van de IAU en voorzitter van de IAU100 Task Force.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.