Universiteit Leiden

nl en

‘We keken naar een geboorte als die van onze eigen zon’

Een nieuwe ster heeft tienduizenden jaren nodig om zich te vormen. Hoe dat proces verloopt, onderzocht Leidse astronome Ewine van Dishoeck. Met de James Webb ruimtetelescoop (JWST) bestudeerde ze de ster-in-wording HH211. 'Eigenlijk keken we naar het geboorteproces van onze eigen zon, toen die nog maar een paar tienduizend jaren oud was', zegt ze in het Parool.

De ster Herbig-Haro 211-mm (HH211) zweeft op duizend lichtjaar van de aarde. 'Hij is tussen de 10.000 en 20.000 jaar oud', zegt Van Dishoeck. 'Dat is heel jong vergeleken met onze zon, die zo’n 4,5 miljard jaar oud is.' Onderzoek naar het ontstaan van deze ster, leert ons ook meer over ons eigen zonnenstelsel. ‘We keken naar een geboorte als die van onze eigen zon.’

Tijdens het ontstaansproces, produceert de babyster enorme straalstromen door alles in zijn omgeving weg te blazen. 'Dat doen ze met zo’n 100 kilometer per seconde. Daar is Max Verstappen niets bij.' Het team van astronomen had verwacht dat die krachtige straalstroom de moleculen in de stofwolk zou vernietigen tot atomen. 'Maar in plaats daarvan zagen we veel moleculen, zoals waterstof en koolmonoxide.'

Meer weten? 

Lees het volledige artikel op de website van Het Parool (€). 

Afbeelding: ESA/Webb, NASA, CSA, T. Ray

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.