Universiteit Leiden

nl en

Leidse astronomen over dampkring rond verre planeet in NRC

De Leidse astronoom Paul Mollière vertelt in NRC over een groot internationaal onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer van een planeet 129 lichtjaren verwijderd van de aarde. Ook Ewine van Dishoeck en Tim de Zeeuw waren bij het onderzoek betrokken.

Een team van 88 astronomen combineerde metingen met vier telescopen om de atmosfeer van de planeet HR 8799e te analyseren. Deze in 2010 ontdekte planeet is een soort super-Jupiter, een grote gasplaneet, en de verwachting was dat zijn atmosfeer veel methaan zou bevatten. Daarvan blijkt minder aanwezig dan gedacht, terwijl er meer koolmonoxide aanwezig is, samen met wolken van ijzer en silicaten.

Lees het artikel op nrc.nl: Een lucht van koolmonoxide met wolken van ijzer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.