Universiteit Leiden

nl en

De faculteit tijdens de Nacht van Kunst & Kennis Leiden – 19 september 2015

Tijdens de Nacht van Kunst & Kennis verandert de Leidse binnenstad in een podium voor kunst en wetenschap, waar bezoekers op een toegankelijke manier mee in aanraking kunnen komen. Bijdragen vanuit de faculteit komen van o.a. Ewine van Dishoeck, Dirk Bouwmeester, Jaap van den Herik, Bas Haring, Roeland Merks en Michelle Spierings. Activiteiten zijn verspreid over 9 locaties, waaronder de Hortus botanicus en de Oude Sterrewacht.

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 19 september. Het programma met vele acts barst los vanaf 19:30 uur. Hieronder een greep uit het programma met de bijdragen vanuit de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen.

Kijk naar de sterren

Kijk naar de sterren! – Werkgroep Sterrenkunde

De Werkgroep Sterrenkunde Leiden is al ruim 40 jaar actief bij de Leidse Sterrenwacht. Deze experts kennen ieder stukje hemel boven Leiden. Kijk door hun telescopen en leer wat er allemaal te zien valt!

Tijd: 19:00 uur
Locatie:  Oude Sterrenwacht
Lees meer

Hortus botanicus

Ontdek Hortus botanicus Leiden – Expert

Bij het Clusiusprieel en de Victoria Amazonica kun je luisteren naar verhalen over de collectie van de Hortus door een expert.

Tijd: 19:00 uur
Locatie:  Hortus botanicus Leiden

Op naar de sterren en daar voorbij! – Ewine van Dishoeck

Op naar de sterren en daar voorbij

De Sterrennacht van Van Gogh en Sterren van Kadinsky zijn prachtige voorbeelden hoe kunstenaars geïnspireerd worden door de de ruimte, sterren en het heelal. Sterrenkundige Ewine van Dishoeck heeft verschillende hedendaagse kunstenaars bij elkaar gebracht in een grote expositie geïnspireerd door de ruimte. Dwaal door de sterren en langs de planeten in deze prachtige tentoonstelling.

Tijd: 19:30 uur
Locatie:  Oude Sterrenwacht
Lees meer

Waarom hebben zebra’s strepen? – Roeland Merks

Waarom hebben zebra's strepen

Hoogleraar mathematische biologie Roeland Merks doet er onderzoek naar. Met computermodellen en big data bekijkt hij het gedrag van cellen. Tijdens de Nacht kun je naar hem komen luisteren! Wiskundige biologie voor dummies? Na dit verhaal weet jij er alles van!

Tijd: 19:30 uur
Locatie:  Scheltema Leiden
Lees meer

Lichtlezingen

Lichtlezingen

Wist je dat licht zowel een deeltje als een golf is? En dat er niets in het universum sneller gaat dan het licht? En dat een lichtjaar een eenheid van afstand is en niet van tijd? En dat er zonder licht geen kunst zou zijn? Is je antwoord op één van deze vragen nee? Dan moet je naar de lichtlezingen. Gewoon in de Oude Sterrewacht, dus niet eens een lichtjaar ver reizen!

Tijd: 19:30 uur
Locatie:  Oude Sterrenwacht
Lees meer

Bio-logisch! – Keur aan wetenschappers

Bio-logisch

Wat weet jij van de natuur? Kom je kennis over de biologie bijspijkeren in de Oranjerie. In korte lezingen en presentaties wordt je door een keur aan wetenschappers bijgepraat over de wonderen van de natuur.

Tijd: 19:45 uur
Locatie:  Hortus botanicus Leiden
Lees meer

Ode aan de fantast! – Bas Haring

Bas Haring

In zijn ode aan de fantast staat Bas Haring stil bij de geniale gekken in de wetenschap. Van Einstein tot Nikola Tesla en van Hawking tot Dawkins. Want zeg nou zelf: wat is nou leuker dan te fantaseren en deze fantasieën tot leven te brengen?

Tijd: 20:45 uur
Locatie:  Museum Volkenkunde
Lees meer

Hoe worden dieren wakker als het 's ochtends licht wordt? - Michelle Spierings

Michelle Spierings

Als de zon opkomt en het licht wordt in ons land, worden niet alleen de mensen wakker. Krekels beginnen geluid te maken, vogels beginnen te zingen. En sommige dieren gaan juist net slapen. Hoe gebeurd dit allemaal? Klopt het dat elk dier zijn eigen tijdstip heeft? En hoe heeft het licht van de stad hier invloed op?

Tijd: 22:00 uur
Locatie:  Hortus botanicus Leiden
Lees meer

De maan - installatie van Japanse kunstenaar Eisuke Tachikawa

De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en werd niet lang na de Aarde gevormd, ongeveer 4,5 miljard jaar geleden. De Maan staat centraal in veel kunstvormen en vormt voor velen een grote inspiratiebron. Hier is een 3D-geprint model van de Maan te zien dat typografisch accuraat is. Het werk is gebaseerd op data die verzameld is met de Japanse ruimtesonde SELENE/Kaguya (かぐや), terwijl deze zich in een baan rond de Maan bevond.

Maan

ArtDirector & Product Ontwerp: Eisuke Tachikawa (NOSIGNER, Japan)
D3 Textuur Technologie: K’S Design Lab (www.d3tx.com)
Curator: Pedro Russo, Sterrewacht Leiden
Schaal: 1: 17 375 000
Print je eigen maan

Locatie:  Oude Sterrenwacht

Meer weten?

Bekijk het volledige programma
Koop een ticket en kom naar de Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 19 september 2015.
www.nachtvankunstenkennis.nl/tickets

Discussieer mee via Twitter

@kunstenkennis |  #NKK15
Facebookpagina Nacht van Kunst & Kennis

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.