Universiteit Leiden

nl en

MIRI-instrument van James Webb maakt eerste scherpe foto’s: ‘Mijn hart ging er sneller van kloppen’

De ruimtetelescoop James Webb kwam eind januari aan op zijn bestemming op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Nu heeft de telescoop de eerste scherpe beelden gestuurd van sterrenstelsels. Hoogleraar Moleculaire Astrofysica Ewine van Dishoeck, die meewerkte aan het MIRI-instrument van de telescoop, zegt in een NOS-artikel heel tevreden te zijn met de eerste resultaten.

De beelden die James Webb maakte van het sterrenstelsel de Grote Magelhaense Wolk © NASA

Voor een test werd de telescoop gericht op de Grote Magelhaense Wolk, een van de meest nabijgelegen sterrenstelsels. De telescoop stuurde al eerder beelden door, maar die waren nog niet helemaal scherp. 

Om de scherpe beelden te kunnen maken, moest het MIRI-instrument eerst voldoende afgekoeld worden. ‘Het moest kouder zijn dan de drie andere instrumenten,’ zegt van Dishoeck. ‘Als MIRI niet koud was geweest, hadden we alleen maar ruis gezien op de foto's.’ 

Het stof van de wolken  

De foto’s laten duizenden sterren zien die voor het eerst individueel scherp te onderscheiden zijn. ‘Maar ons MIRI-instrument ziet ook meer. Die ziet ook het stof van de wolken dat tussen de sterren zit. Dat kun je heel mooi zien op de allereerste foto. Toen ik dat zag, ging mijn hart wel wat sneller kloppen.’ 

Meer weten? 

Lees het volledige artikel op de website van de NOS.  

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.