Universiteit Leiden

nl en

Laura Driessen wint De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde

Op 27 november ontvangt Laura Driessen (Universiteit van Amsterdam) de jaarlijkse Afstudeerprijs voor Sterrenkunde bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Het De Zeeuw-Van Dishoeck Fonds financiert deze prijs van 3.000 Euro om jong talent in de astronomie te stimuleren.

Driessen ontdekte een nieuwe supernovarest. Dergelijke nevels blijven achter nadat grote sterren zijn ontploft. Ze deed onderzoek bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. Ze maakte voor haar onderzoek gebruik van de LOFAR radiotelescoop in Drenthe.

Supernovaresten

Onze Melkweg bevat veel interessante objecten zoals pulsars, pulsar-windnevels en supernovaresten. Supernovaresten zijn heldere bubbels van materie, die achterblijven nadat grote sterren zijn ontploft. Bij zo’n explosie kan ook een pulsar worden gevormd: een hard ronddraaiende neutronenster, die deeltjes uitstraalt in een pulsarwind.

Speciale nevelBij haar onderzoek naar pulsar-windnevels gebruikte Driessen de LOFAR radio-interferometer, de grote radiotelescoop in Drenthe. Daarmee bracht ze de nevel G54.1+0.3 in kaart. Zij kon aantonen dat deze nevel nog specialer is dan gedacht en veel lijkt op de bekende Krabnevel. Anders dan gedacht bleek dat deze nevel niet omringd wordt door een supernovarest. Ook toonde Driessen aan dat enkele objecten waarvan werd verondersteld dat zij supernovaresten waren, dit toch niet zijn. Bovendien ontdekte zij een nieuwe, relatief jonge supernovarest, G53.41+0.03. Deze kan ons veel leren over supernova-fysica, vooral als ze een centrale pulsar zou hebben. Dit wordt nog verder onderzocht.Haar project toont volgens Driessen aan hoe mysterieus de Melkweg is en hoeveel we nog niet weten. ‘Dit soort onderzoek breng ook de techniek verder. Astronomische vragen vereisen geavanceerde technieken en nieuwe manieren van dataverwerking. Daar profiteert iedereen van.’

Erkenning

Driessen verhuisde onlangs naar Manchester om te promoveren en vertelt zeer verrast te zijn toen ze hoorde ze de De Zeeuw-Van Dishoeckprijs gewonnen had. Ze belde meteen haar familie in Australië, hoewel het in Melbourne midden in de nacht was. Ze werkte met veel plezier aan haar project, en ondervond daarbij veel steun van haar supervisors Jason Hessels en Jacco Vink. Haar prijs ziet zij als een bonus op een geweldige studie-ervaring en een erkenning voor het masteronderzoek van jonge onderzoekers.


De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs

De De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs wordt op 27 november uitgereikt door Ad IJzerman, secretaris natuurwetenschappen KHMW en hoogleraar Farmacochemie in Leiden. De prijs is in 2014 in het leven geroepen door Ewine van Dishoeck, hoogleraar Moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden, en Tim de Zeeuw, hoogleraar Theoretische sterrenkunde in Leiden en tot voor kort directeur-generaal van ESO. Ze richtten het fonds op met als doel jong talent in de astronomie te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor de beste masterscriptie op het gebied van de sterrenkunde, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3000 euro. De jurering wordt verzorgd door de KHMW, die jaarlijks tal van wetenschappelijke prijzen toekent. De jurering werd verzorgd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, die jaarlijks tal van wetenschappelijke prijzen toekent.

Bericht: www.astronomie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.