Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck krijgt prestigieuze Schwarzschild-medaille

Het Duitse Astronomische Genootschap heeft de Karl Schwarzschild-medaille dit jaar toegekend aan hoogleraar Moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck. De medaille wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het genootschap in Stuttgart, van 16 tot en met 20 september.

Onderzoek naar oorsprong sterren en planeten

IAU-president Van Dishoeck, die vorig jaar de Kavli-prijs voor astrofysica won, krijgt de medaille voor haar onderzoek naar de oorsprong van sterren en planeten. Van Dishoeck heeft met haar expertise in submm- en infraroodsterrenkunde ons begrip van wat er zich tussen de sterren afspeelt vergroot. De interstellaire wolken van gas en stof zijn de kraamkamers van zonnestelsels als het onze. Van Dishoeck heeft met waarnemingen, theorie en experimenten aangetoond hoe moleculen worden gevormd en evolueren in deze wolken. Voor haar onderzoek ontving Van Dishoeck al vele nationale en internationale prijzen.

Eerdere winnaars

De Karl Schwarzschild-medaille wordt jaarlijks toegekend aan internationale astrofysici voor hun uitmuntende bijdragen aan de wetenschap. Eerdere Nederlandse winnaars zijn: Maarten Schmidt (1968), Jan Oort (1972), Kees de Jager (1974), Lodewijk Woltjer (1987) en Henk van de Hulst (1995).

bron: astronomie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.