Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck neemt prestigieuze Kavliprijs in ontvangst

Ewine van Dishoeck, hoogleraar Moleculaire astrofysica, heeft op 4 september in Oslo de Kavli-prijs in ontvangt genomen. Zij kreeg de prestigieuze prijs, bestaande uit een gouden medaille en een miljoen dollar, overhandigd door koning Harald V van Noorwegen.

Koning Harald overhandigt Ewine van Dishoeck de medaille behorende bij de Kavli-prijs.
Koning Harald overhandigt Ewine van Dishoeck de medaille behorende bij de Kavli-prijs.

De Noorse Academie van Wetenschap en Letteren kende Ewine Van Dishoeck de prijs toe voor haar baanbrekende onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten. Van Dishoeck levert met waarnemingen, theorie en experimenten een belangrijke bijdrage aan de kennis over zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren. Ze liet zien hoe er in die interstellaire wolken moleculen ontstaan die zich verder ontwikkelen en samenklonteren tot de bouwstenen voor complete planetenstelsels zoals ons eigen zonnestelsel.

Ewine van Dishoeck ontving de Kavli-prijs voor haar baanbrekende onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten.
Ewine van Dishoeck ontving de Kavli-prijs voor haar baanbrekende onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten.

Sprakeloos

Van Dishoeck was zeer verrast toen zij in mei dit jaar te horen kreeg dat zij de Kavli-prijs kreeg. ‘Ik ben nog sprakeloos na het onverwachte telefoontje van de president van de Noorse Academie. Wat een fantastische eer, niet alleen voor mijzelf maar ook voor al mijn jonge medewerkers en collega’s wereldwijd,’ zegt Van Dishoeck. ‘Mede dankzij hun creativiteit en harde werk doet ons vakgebied nu mee in de Champions League van de sterrenkunde.’

Lees verder

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.